Πολυάριθμες αστυνομικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από τη Δευτέρα έως την Κυριακή, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν 1.020 συλλήψεις.

Στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής 2010 – 2014 και του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, που έχει εκπονήσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όλες οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, πραγματοποιούν στις περιοχές αρμοδιότητας τους γενικές ή ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις, με τη μορφή τακτικών ή έκτακτων αστυνομικών επιχειρήσεων.

Οι γενικές αστυνομικές εξορμήσεις έχουν ως στόχο την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ οι ειδικές την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν οι κατά τόπους Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ., Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), Δίωξης Ναρκωτικών κ.λπ. από το προσωπικό της αρμόδιας Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Κατά περίπτωση, συνδράμουν και συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Δημοτική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Πολεοδομία, Διεύθυνση Υγιεινής κ.λπ.).

Αποκλειστικά στις εξορμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας:

– Διατέθηκαν 9.326 αστυνομικοί και 2.972 οχήματα συνολικά, αποκλειστικά για αστυνομικές δράσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια.

– Χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των σύνθετων δράσεων αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας και συγκεκριμένα προσωπικό Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας καθώς και Υπηρεσιών Αλλοδαπών, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατά τόπο τακτικής αστυνομικής δύναμης.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών δράσεων και των ελέγχων του τελευταίου επταημέρου σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

– Ελέγχθηκαν 44.979 άτομα, καθώς και 24.416 οχήματα συνολικά σε όλη την Επικράτεια.

– Προσήχθησαν 6.280 άτομα ( 1.188 ημεδαποί και 5.092 αλλοδαποί).

– Διαπιστώθηκαν συνολικά 3.744 παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, ενώ βεβαιώθηκαν αντίστοιχα και διοικητικές παραβάσεις για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Διοικητικές – Δημοτικές Αρχές.
Συνελήφθησαν 1.027 άτομα για διάφορα αδικήματα από ελέγχους που έγιναν αποκλειστικά στο πλαίσιο των ειδικών αστυνομικών εξορμήσεων στην Επικράτεια. Ενδεικτικά, συνελήφθησαν 89 για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, 506 για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, 49 διωκόμενοι με διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις για πλημμελήματα ή κακουργήματα, 33 για παραβάσεις που αφορούν στο λαθρεμπόριο, 350 για διάφορα ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα κλπ.

– Συνελήφθησαν 93 άτομα για παραβάσεις που αφορούν στα ναρκωτικά και κατασχέθηκαν 29,8 γραμμάρια ηρωίνης, 2 κιλά και 88 γραμμάρια κάνναβης, ενώ εκριζώθηκαν 107 δενδρύλλια κάνναβης, 1.258 ναρκωτικά χάπια, το ποσό των 14.784 ευρώ, 24 κινητά τηλέφωνα καθώς και 53 όπλα διαφόρων ειδών .

Οι γενικές και ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες των 14 Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας.

Κέντρο της Αθήνας

Κατά τη διάρκεια αστυνομικών δράσεων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας από το Σάββατο 30 Ιουνίου έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου και σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

– Ελέγχθηκαν 12.641 άτομα (3.405 ημεδαποί και 9.236 αλλοδαποί), καθώς και 650 οχήματα συνολικά σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.
– Προσήχθησαν 4.818 άτομα (595 ημεδαποί και 4.223 αλλοδαποί) σε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Βεβαιώθηκαν 722 παραβάσεις συνολικά της ποινικής νομοθεσίας, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα.
– Συνελήφθησαν 430 άτομα για διάφορα αδικήματα από ελέγχους που έγιναν αποκλειστικά στο Κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν: 57 για κλοπές και διαρρήξεις, 25 για διακίνηση ναρκωτικών, 6 για ληστείες, 26 άτομα για λαθρεμπόριο, 130 για παραβάσεις του νόμου που αφορά στους αλλοδαπούς, 147 για διάφορα ποινικά αδικήματα, 34 διωκόμενοι για διάφορα αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα.
– Πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε κτίρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ελέγχθηκαν επτά κτίρια . Οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν από μικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής, υπό την παρουσία Εισαγγελέα. Οι συλλήψεις αφορούσαν είκοσι οκτώ (28) αλλοδαπούς που κρατούνται για διοικητική απέλαση.
– Εντοπίστηκαν 8 κλεμμένα οχήματα.
– Κατασχέθηκαν 14,2 γρ. ηρωίνης, 180,5 γρ. κάνναβης, 1.080 ναρκωτικά χάπια, 5 όπλα, 6 κινητά τηλέφωνα και το ποσό των 706 ευρώ.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πορνείας πραγματοποιήθηκαν αρκετοί έλεγχοι σε υπαίθριους χώρους για τον εντοπισμό προσώπων που εκδίδονται, καθώς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται ως οίκοι ανοχής. Συγκεκριμένα :

– Βεβαιώθηκαν 104 παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τα ήθη και τα εκδιδόμενα άτομα σε υπαίθριους χώρους, για τις οποίες υποβλήθηκαν και οι αντίστοιχες μηνύσεις. Αρκετά από τα εκδιδόμενα άτομα εξετάστηκαν από υγειονομικό κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που συμμετείχε στους αστυνομικούς ελέγχους.
Ελέγχθηκαν ενενήντα 99 οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν συνολικά 50 άτομα , εκ των οποίων 42 αλλοδαπές και πέντε  ημεδαπές γυναίκες, καθώς και τρεις ημεδαποί άνδρες, που κατηγορούνται για την πλημμεληματική παράβαση της παραβίασης σφραγίδων που έθεσε η αρμόδια Αρχή, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα εκδιδόμενα άτομα.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση του παρεμπορίου:

– Συγκροτήθηκαν 138 μικτά κλιμάκια, στα οποία διατέθηκαν 299 αστυνομικοί και 191 δημοτικοί αστυνομικοί
Διατέθηκαν 76 αστυνομικοί αποκλειστικά για δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής Αθηνών.

– Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες είδη παρεμπορίου όπως, 5.377 λαθραία τσιγάρα, 5.164 είδη ρουχισμού, 1.934 οπτικά – γυαλιά ηλίου, 1.311 CDs / DVDs καθώς και 17.654 άλλα είδη παρεμπορίου.

– Συνελήφθησαν 28 άτομα για διάφορες παραβάσεις που προέκυψαν στο πλαίσιο του αστυνομικού ελέγχου παρεμπορίου και προσήχθησαν 269 άτομα σε Αστυνομικές Υπηρεσίες για περαιτέρω αστυνομικό έλεγχο συνολικά.