Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης δίνει σήμερα ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας με αφορμή το κάλεσμα του από το βήμα της Βουλής σε πραξικόπημα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του για το «Μακεδονικό».
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής ήταν καταζητούμενος για περίπου 48 ώρες με τις αρχές να τον συλλαμβάνουν στο σπίτι φίλης του το πρωί της περασμένης Δευτέρας σε εκτέλεση του εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης αρνείται το αδίκημα το οποίο του αποδίδεται ενώ εμφανίζεται μετανιωμένος για τα όσα προκλητικά είπε στη Βουλή όταν κάλεσε τον στρατό να συλλάβει την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Μάλιστα, λίγες ώρες πριν ανακριτής και εισαγγελέας αποφασίσουν για την ποινική του μεταχείριση, με δήλωση του από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ υποστήριξε ότι σέβεται το Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεμελιώδεις θεσμούς. Αναφερόμενος δε στα όσα είπε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή έκανε λόγο για «άκομψη φρασεολογία», «ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση» υπογραμμίζοντας πως η κατηγορία σε βάρος του «είναι τελείως ασύμβατη και αναντίστοιχη με τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις μου».
«Η σχετική άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, πρώτα απ΄ όλα διότι ευθαρσώς δηλώνω ότι δεν υπήρξε ούτε νοητική σύλληψη και έπειτα διότι, κατά λογική εκτίμηση, η απροσφορότητα να συντελεσθούν πολιτειακές εκτροπές από φραστικές υπερβολές ομιλητή, χωρίς σχετική θεσμική αρμοδιότητα και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, είναι πρόδηλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπαρμπαρούσης συμπληρώνοντας πως «η καταχρηστική συστημική διαχείριση της λεκτικής υπερβολής συνέβαλε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το φλέγον θέμα της απεμπόλησης κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων και στη διασπορά φόβου και τρώσης του φρονήματος».