Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας βρέθηκε σήμερα το θέμα της νομιμότητα ή μη της κρατικοποίησης του «Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (ΟΑΣΘ) και της υπαγωγής του σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συζητήθηκε η προσφυγή 399 πρώην μετόχων του Οργανισμού με την παρουσία πολλών εργαζομένων του ΟΑΣΘ.
Οι παλαιοί μέτοχοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομη τόσο η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Οικονομικών, όσο και ο νόμος 4482/2017 αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».
Ο νομικός παραστάτης της πλειοψηφίας των παλαιών μετόχων Παναγιώτης Λαζαράτος υποστήριξε την αντίθεση του νέου νομοθετικού πλαισίου (και ειδικά του νόμου 4482/2017) με τις επιταγές του άρθρου 106 του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με αυτό για να επέλθει εξαγορά επιχείρησης και απαλλοτρίωση μετοχών πρέπει να καταβληθεί πρώτα η αποζημίωση. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο νόμος 4482/2017 προβλέπει ότι η εξαγορά του ΟΑΣΘ συντελείται και τελειούται δια της ψηφίσεως του εν λόγω νόμου και ότι η αποζημίωση στους μετόχους θα καταβληθεί εκ των υστέρων.
Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι ο επίμαχος νόμος θα έπρεπε να προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρώην μετόχων στην εκκαθάριση του ΟΑΣΘ για να διαφυλαχθεί η διαφάνεια.
Από την πλευρά των συνηγόρων των αρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης και Οικονομικών) αναφέρθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΟΑΣΘ και πως πρέπει να περιέλθουν όλα τα στοιχεία του οργανισμού στο Δημόσιο. Επίσης, τόνισαν ότι μόνο με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ.
Οι δικηγόροι του ΟΑΣΘ επεσήμαναν ότι οι μετοχές του οργανισμού πωλούνται στην «μαύρη αγορά» και προσέθεσαν ότι από την εκκαθάριση δεν προκύπτει βλάβη των τέως μετόχων.
Στο μεταξύ ο εισηγητής της υπόθεσης Ηλίας Μάζου υπογράμμισε ότι τίθεται θέμα απαραδέκτου των αιτήσεων ακυρώσεως των 399 πρώην μετόχων, καθώς στρέφονται ευθέως κατά του νόμου 4482/2017.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή της.