Στις φυλακές παραμένει το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, που συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με άλλα 52 άτομα, για συμμετοχή στα τέσσερα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.
Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ κατά του μέτρου της προσωρινής κράτησης που του είχε επιβληθεί μετά την απολογία του. Την ίδια τύχη είχαν ανάλογες προσφυγές 11 συγκατηγορουμένων του.
Αντιθέτως, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα πέντε εκ των κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση που ζητούσαν να μειωθούν οι σε βάρος τους επιβληθείσες χρηματικές εγγυήσεις -που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν ακόμη και τις 300.000 ευρώ- με τις οποίες αφέθηκαν ελεύθεροι. Πιο ειδικά, το δικαστικό συμβούλιο αναπροσάρμοσε -κατά περίπτωση- τις χρηματικές εγγυήσεις, επιβάλλοντας ως ανώτατο «πλαφόν» το ποσό των 50.000 ευρώ (αφορά δύο περιπτώσεις).
Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους -με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις ύψους 20.000 ευρώ- τρεις εκ των κατηγορουμένων που φέρονται να είχαν «περιφερειακούς» ρόλους στη δράση των παραπάνω εγκληματικών οργανώσεων.
Αντίστοιχα αιτήματα έχουν κατατεθεί από άλλους κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση στον γ’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποφανθεί επ’ αυτών, εκδίδοντας τις σχετικές διατάξεις.
Κατά την γιγαντιαία επιχείρηση των αστυνομικών αρχών για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων είχαν συλληφθεί 53 άτομα, εκ των οποίων οι 34 προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους, ενώ οι υπόλοιποι 19 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις. Προφυλακιστέοι παραμένουν οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των κυκλωμάτων.