Την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντούσε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο την περίοδο υλοποίησης της σύμβασης που υπέγραψε η Siemens με τον ΟΤΕ έκανε, καταθέτοντας στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση, η Αικατερίνη Τσακάλου, άλλοτε γραμματέας του ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας και βασικού κατηγορούμενου.
Η μάρτυρας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για όλες τις καταγραφές των ημερολογίων που τηρούσε ως γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου την περίοδο 1997-1998. Σύμφωνα με την κ. Τσακάλου ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας τουλάχιστον έξι φορές κατά το έτος 1997, οπότε και υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση κατά τη σύναψη της οποίας διακινήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά. Το 1998 οι συναντήσεις ήταν τουλάχιστον οκτώ.
Στις επίμαχες ατζέντες δεν καταγράφεται το όνομα του Κώστα Σημίτη αλλά της γραμματέως του η οποία , σύμφωνα με τη μάρτυρα, ήταν το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού. Οι περισσότερες, μάλιστα, από τις συναντήσεις, είπε η κ. Τσακάλου, ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μιχ. Χριστοφοράκος έβλεπε και την γραμματέα του κ. Σημίτη.
«Ο Χριστοφροάκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου», υποστήριξε η κ. Τσακάλου και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελα. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».
Εισαγγελέας: Γιατί πήγατε;
Α. Τσακάλου: Ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Πήγαινα σε εργάσιμες ώρες καθ’ υπόδειξη Χριστοφοράκου. Ήταν στο πλαίσιο της δημιουργίας καλών σχέσεων.(…) Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της (σ.σ. ο Χριστοφοράκος). Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.
Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;
Α. Τσακάλου: Όχι.
Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κυρία Κωστοπούλου;
Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό – επαγγελματική σχέση με την κ. Κωστοπούλου και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι το επίμαχο διάστημα το πρώην αφεντικό της είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και τον αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο με τον οποίο φαίνεται να είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 ενώ τα ραντεβού συνεχίστηκαν το 1998 αλλά και το 1999.
Στις περίφημες ατζέντες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του Γιάννου Παπαντωνίου, του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και στελεχών δημοσίων οργανισμών.
Εισαγγελέας: Στις 7/10/1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;
Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.
Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;
Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.
Διακοπή λόγω… κρύου
Η δίκη διεκόπη για τις 17 Ιανουαρίου μετά από διαμαρτυρίες των συνηγόρων για τις… πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην δικαστική αίθουσα καθώς δεν υπήρχε θέρμανση. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός…
Συνήγορος: «Κύριε πρόεδρε πως έχετε βγάλει το παλτό σας; Είστε ο μόνος πάνω εδώ μέσα που δε φοράτε παλτό…».
Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα… σαλέπι για να ζεσταθούμε. Όχι κονιάκ.
Συνήγορος: Δεν είναι εικόνα αυτή. Εσείς έχετε αερόθερμο κάτω από την έδρα και εμείς είμαστε εδώ κουκουλωμένοι με παλτό και γάντια. Σε αυτές τις συνθήκες ψύχους δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, θα αποχωρήσουμε.
Άλλος συνήγορος: Γιατί δεν μας βγάζετε έξω να δικάσουμε θα είναι πιο οικονομικό για το κράτος.
Τελικά, η δίκη διεκόπη με την υπόσχεση του προέδρου ότι θα αναζητήσουν λύση ενώ δεν έκρυψε ότι ο ίδιος έχει σκεφτεί ακόμη και την αίθουσα του στρατοδικείου…