Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που άρχισαν οι μαζικοί έλεγχοι της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας με ποικίλα αποτελέσματα.

Από τη μία παρατηρείται μείωση της πορνείας τόσο τις βραδινές όσο και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, κάτι που φαίνεται στα παραδοσιακά στέκια των ιερόδουλων που παραμένουν άδεια, ενώ και η μικροεγκληματικότητα δείχνει να έχει μειωθεί.

Εκεί όμως που διαπιστώνεται να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα είναι στις τάξεις των τοξικομανών αλλά και των εμπόρων του λευκού θανάτου. Οι εκτενείς έλεγχοι της αστυνομίας στα μέχρι πρότινος στέκια ναρκωτικών ουσιών στην Στουρνάρη και την Τοσίτσα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να μεταφέρουν την πιάτσα σε άλλη γειτονιά και μάλιστα μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά.

Πλέον η οδός Μάρνη, η Αβέρωφ και τα πέριξ στενά φιλοξενούν το εμπόριο του θανάτου με την αστυνομία να έχει ταυτόχρονα ρόλο του θεατή αλλά και… μπαμπούλα.

Ήδη οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των εμπόρων της περιοχής αυξάνονται μέρα με τη μέρα ενώ προχώρησαν και σε κινητοποιήσεις ακολουθώντας το παράδειγμα των κατοίκων των Εξαρχείων.

Αυτές οι διαμαρτυρίες ωστόσο έδειξαν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα καθώς την περασμένη βδομάδα η πορεία που οργανώθηκε από τους κατοίκους με κατεύθυνση το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας το μόνο που κατάφερε ήταν να δείξει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και πόσο δύσκολο θα είναι να βρεθεί ουσιαστική λύση.

Ο ίδιος ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος κατέβηκε στο δρόμο και μίλησε στους συγκεντρωμένους κατοίκους. Και τόνισε πως το κομμάτι των ναρκωτικών αποτελεί ευθύνη του τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών. Στην ουσία δηλαδή, σύμφωνα με τους κατοίκους, δήλωσε αναρμόδιος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και σύλληψη των εμπόρων, ενώ ανέφερε πως το μόνο που μπορεί να κάνει το τμήμα Ομονοίας είναι να συνεχίσει τις περιπολίες και τους ελέγχους.

Η κατάσταση στο κέντρο αρχίζει και αποκτά την εικόνα της παροιμίας «όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια», καθώς μόλις εξαφανίζονται οι αστυνομικοί, δεκάδες τοξικομανείς ξετρυπώνουν από κάθε σημείο περιμένοντας τους εμπόρους να τους προμηθεύσουν την επόμενη δόση και όλα αυτά μπροστά στα μάτια περαστικών, τουριστών αλλά και ανήλικων παιδιών που θα τύχει να περάσουν από τα σημεία πώλησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η μετάθεση ενός κοινωνικού προβλήματος σε άλλη γειτονιά δεν αποτελεί ούτε σοβαρή αντιμετώπιση, αλλά φυσικά ούτε λύνει και το ίδιο το πρόβλημα.