Για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό την ηλεκτρονική απάτη σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατηγορούνται δύο Έλληνες, ενώ αναζητείται ο 21χρονος βρετανός συνεργός τους.

Οι συλληφθέντες κατάφερναν να μπαίνουν στο λογισμικό σύστημα ισοτιμιών, να επηρεάζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία νομισμάτων μεταξύ του ευρώ και της λίρας Ηνωμένου Βασιλείου και με εικονικές συναλλαγές να κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα με εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ περίπου, μέσα σε μια βδομάδα, είχαν πετύχει να «αρπάξουν» 309.102,38 ευρώ, το οποίο είχαν μεταφέρει σε κοινούς ή ατομικούς λογαριασμούς τους.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Δύο φάκελοι, που περιείχαν έγγραφα τραπεζών με αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή έξω-χρηματιστηριακές συναλλαγές

-Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

-Δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας

-Το χρηματικό ποσό των 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά Φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά, 100 δολάρια Αυστραλίας.

Οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.