«Ναι» είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην υλοποίηση της επένδυσης 100.000.000 ευρώ της εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d., σε έκταση 22.120.349 τ.μ. της Μονής Τοπλού που βρίσκεται κοντά στο φοινικόδασος Βάι της Κρήτης.
Με δυο αποφάσεις του (1705 και 1706/2017) το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις του Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κάτοικων της Κρήτης που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντίθετο στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι το επενδυτικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση από το 2012 (από την διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων).
Όπως, σημειώνεται στις αποφάσεις η ΣΜΠΕ ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες και έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στον προστατευόμενο οικότοπο της περιοχή και η υλοποίηση του σχεδίου της επένδυσης «δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών».
Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Σωματείου και των κατοίκων της περιοχής ότι θα πληγεί η επίμαχη περιοχή, καθώς βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Και αυτό, γιατί σύμφωνα με του συμβούλους Επικρατείας «εκτιμάται» ότι η υλοποίηση της επένδυσης «δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές», εντός των οποίων θα εκτελεστεί η επένδυση, αλλά ούτε όμως τίθεται ζήτημα διασφάλισης της συνολικής συνοχής του δικτύου NATURA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη περιοχή αναμένεται η υλοποίηση τουριστικής επένδυσης η οποία προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, κ.λπ.