Με το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας κενό και τον Ανδρέα Γεωργίου να εκπροσωπείται από τους συνηγόρους του ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.
Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις για δεύτερη φορά μετά την έφεση που ασκήθηκε κατά της αθωωτικής απόφασης που είχε εκδοθεί, φέρεται να διατήρησε για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Την ίδια ώρα κατηγορείται ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο με αποτέλεσμα να λάβει όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν στο έλλειμμα χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους.
Η δίκη του κ. Γεωργίου ξεκίνησε λίγες μόνο ημέρες μετά την απαλλαγή του, για δεύτερη φορά , για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ότι διόγκωσε το έλλειμμα το 2009, διευκολύνοντας την επιβολή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια).
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης όσο το πρώην μέλος του ΔΣ καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά καταθέτοντας στο δικαστήριο έστρεψαν τα βέλη τους στον κατηγορούμενο στον οποίο επέρριψαν ευθύνες ότι, με τις ενέργειες του, οδήγησε στην διόγκωση του ελλείματος του 2009.
«Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το psi κ.λπ. με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα…»είπε συναισθηματικά φορτισμένος, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης . Το ακροατήριο στο άκουσμα του μάρτυρα ξέσπασε σε χειροκροτήματα αλλά αποδοκιμασίας φωνάζοντας «προδότες, εξαγορασμένοι, καθάρματα…» και την υπεράσπιση να διαμαρτύρεται γιατί το δικαστήριο δεν διέκοψε την συνεδρίαση για να πέσουν οι τόνοι.
«Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά» απάντησε ο πρόεδρος.
«Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του»
Ο Νικ. Λογοθέτης κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, στις 3/8/10, έθεσε ο ίδιος όλα τα θέματα . «Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος.
Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί» κατέθεσε ο μάρτυρας και παρουσίασε στο δικαστήριο επιστολή στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του»(…) «Η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε και μέρος του χρέους από τα σουαπς του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030 . Έβαλαν 21 δις χωρίς να υπάρχει λόγος ενώ τα σουάπς δεν είχαν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσαν να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».
Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβριο του 2009 εκτιμούσε πως το έλλειμμα άγγιζε το 6%. Όμως, όπως είπε, ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και «διαβίβασε τον Απρίλιο του 2010 εκτίμηση 12% στην Γιούροσπατ. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε δόθηκαν , προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να διαβιβάζει τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος».
«Είχε μεγαλομανία»
Η στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας Παν. Μακεδονίας
Ζωή Γεωργαντά υποστήριξε ότι η συνεργασία της με τον κατηγορούμενο ήταν προβληματική και πως αυτό το γεγονός το είχε κάνει γνωστό στους πολιτικούς της προϊσταμένους δηλώνοντας την πρόθεση της να παραιτηθεί.
«Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει «θα κάνετε ό,τι πει η Γιούροστατ», να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα μελετούσα τα στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα. «Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;» ρώτησε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στη μάρτυρα για να την ακούσει να του απαντά : «Ναι… Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του και της εξουσίας (…)Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους».
Η μάρτυρας υποστήριξε πως πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να αναρριχηθεί σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη και εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα (δεν τα είχα όλα). Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».
Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;
Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης «Πρόκειται για διατριβή… Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης» τόνισε στην εισήγηση του ο εισαγγελέας. Επιπλέον , το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Νικ. Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παραστούν στη δίκη ως πολιτική αγωγή.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.