Συνυπαιτιότητα πεζού, ακόμα και σε περίπτωση θανάσιμου τραυματισμού του σε τροχαίο, εφόσον αυτός έχει κάνει χρήση αλκοόλ και εντοπιστεί οινόπνευμα σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα επιτρεπόμενα όρια ,αναγνώρισε με απόφασή του ο Άρειος Πάγος.
Οι ανώτατοι δικαστές με αυτό το σκεπτικό δικαίωσαν εν μέρει οδηγό αυτοκινήτου, ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα πεζό το 2005 σε τροχαίο που έγινε στην εθνική οδό Πάτρας-Πύργου. Το δικαστήριο συνεκτιμώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα αναγνώρισαν ότι ο οδηγός είχε υπαιτιότητα κατά 60%, ενώ για το άλλο 40% αναγνώρισαν συνυπαιτιότητα στον μεθυσμένο πεζό, ο οποίος διέσχισε κάθετα το οδόστρωμα.
Το επίδικο τροχαίο έγινε όταν ο οδηγός σταμάτησε στο 68ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Πατρών Πύργου και πέρασε μέχρι το αντίθετο ρεύμα για να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα έφτανε στον προορισμό του από τους οδηγούς σταθμευμένων οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα.
Κατά την επιστροφή του όμως, στο δικό του αυτοκίνητο ο πεζός προσπάθησε να διασχίσει την εθνική οδό χωρίς να ελέγξει, ως όφειλε.
Εκείνη τη στιγμή διερχόταν άλλο αυτοκίνητο που δεν κατάφερε αν και έκανε ελιγμό να αποφύγει τον πεζό. Από την τοξικολογική εξέταση που διενεργήθηκε στο θύμα διαπιστώθηκε ότι είχε στο αίμα του ποσότητα αλκοόλ (1,51 γραμμάρια ανά λίτρο) μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Και για το λόγο αυτό οι ανώτατοι δικαστές αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση υπέρ του οδηγού με το σκεπτικό ότι υπήρχαν ασάφειες.