Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνεται να καθίσει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας Θεσσαλονίκης Γιάννης Γιαννίσης, κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες κατά το χρονικό διάστημα 2008 – 2010.
Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στην Όπερα, η οποία λειτουργεί ως αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, υπολογίζεται σε 1,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελέας στην πρότασή της περιγράφει «τα έργα και τις ημέρες» του κατηγορούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή, εστιάζοντας σε πανάκριβες παραστάσεις, υπέρογκες αμοιβές καλλιτεχνών, δικηγόρων και διαφημιστών, προσωπικά έξοδα και αγορές διαφόρων αντικειμένων.
Όπως επισημαίνεται προς το δικαστικό συμβούλιο από την εισαγγελική λειτουργό, ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής, «όντας αρμόδιος να καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό της Όπερας, καθώς και προϋπολογισμό κάθε έργου και θεατρικής παράστασης ή εκδήλωσης, προέβη στη σύνταξη και υποβολή προς την Εφορεία προϋπολογισμού οικονομικής χρήσης από 1η Σεπτεμβρίου 2009 έως 31η Αυγούστου 2010, προϋπολογίζοντας σ’ αυτόν το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ από κρατική επιχορήγηση. Σε αυτή την ενέργεια προχώρησε κατά παράβαση των οδηγιών που είχε λάβει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το τμήμα προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού, βάσει των οποίων η διαμόρφωση των κονδυλίων των δαπανών θα έπρεπε να περιοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα του ύψους των αντίστοιχων πιστώσεων του προηγούμενου οικονομικού προϋπολογισμού, που ήταν τα 1,2 εκατ. ευρώ».
Παρ’ ότι -κατά την εισαγγελέα- του είχε επισημανθεί ότι η οικονομική επιχορήγηση θα κυμανθεί περίπου στις 900.000 ευρώ προχώρησε στην παρουσίαση τριών παραγωγών που είναι οι εξής: «Ντον Τζιοβάνι» με κόστος 624 χιλιάδες ευρώ, «Ο Μαγικός Αυλός» με κόστος 211 χιλιάδες ευρώ και «Ο Βαπτιστικός» με κόστος 758 χιλιάδες ευρώ.
Όπως επισημαίνεται, στο «Ντον Τζιοβάνι» συμμετείχε ο ίδιος με αμοιβή 35.000 ευρώ για τέσσερις παραστάσεις, δυσανάλογα μεγαλύτερη της αμοιβής που είχε λάβει για άλλες παραγωγές, ενώ ο αντικαταστάτης του για τον ίδιο αριθμό παραστάσεων έλαβε 9.375 ευρώ.
«Ανεπίτρεπτα υψηλές αμοιβές» αναφέρεται ότι έλαβαν ο πρωταγωνιστής και άλλοι συντελεστές, ενώ μεγάλα πόσα φέρεται ότι ενέκρινε και για διαφημιστική εταιρία των Αθηνών που προέβαλε την παράσταση.
Σε ό,τι αφορά τις παραστάσεις «Ο Βαπτιστικός» και «Ο Μαγικός Αυλός» απέφεραν έσοδα μόλις 134.000 ευρώ, ζημιώνοντας την Όπερα κατά 900.000 ευρώ.
Εξάλλου, περιγράφονται μία σειρά από προσωπικές δαπάνες ταξιδιών στην Αθήνα, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και διάφορες άλλες αγορές, όπως Η/Υ, κλιματιστικά, τηλεφωνικό κέντρο, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κ.ά.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που εμφανίζεται ως κάτοικος ΗΠΑ, απολογούμενος σε ανακριτή υπεραμύνθηκε της οικονομικής του διαχείρισης, αρνούμενος την κατηγορία της απιστίας που του προσάπτεται.
Για την παραπομπή του ή μη σε δίκη θα αποφανθεί τις επόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.