«Θα τα παραείπα λίγο…» Η φράση αυτή σηματοδότησε την ανατροπή της αρχικής κατάθεσης του γείτονα των Αιγύπτιων ψαράδων οι οποίοι δέχτηκαν φονική επίθεση στο σπίτι του στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012 αλλά και την έκρηξη της πρόεδρου του δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Εσείς δεν είστε ο Κωνσταντίνος Τατσιόπουλος; Αυτά που σας διαβάζω, εσείς τα έχετε πει» είπε,η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη απευθυνόμενη στον μάρτυρα και επιδεικνύοντας του την υπογραφή που είχε βάλει στην κατάθεση που είχε δώσει στις αρμόδιες αρχές.

Ο μάρτυρας σήμερα έδωσε μια διαφορετική εικόνα για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ αλλάζοντας την αρχική του κατάθεση στην οποία αναφερόμενος στην επίθεση έκανε λόγο για «40 άτομα, με λοστούς και ρόπαλα, που φεύγουν με συντονισμένες κινήσεις».

«Δέκα πιτσιρικάδες, περίπου 22 ετών, που κουνούσαν ένα αυτοκίνητο» είπε ο μάρτυρας όταν κλήθηκε επίμονα να περιγράψει τι είδε μιας και ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται.

«Δεν είδα κάτι. 50 μέτρα μέσα στο σκοτάδι. Τι να δω; Υπάρχουν κολώνες, αλλά δεν έχει φωτισμό. Περνάνε τα πιτσιρίκια και τα σπάνε», απάντησε και στη βροχή ερωτήσεων που δέχτηκε επέμεινε: «Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι. Μπορεί να το είδα. Ήταν καμιά 10αριά άτομα στη γωνία. Σε δέκα δευτερόλεπτα φύγανε. Εκείνη την ώρα μπορεί να είπα ότι κάτι έκαναν. Μπορεί να ήταν και άλλοι αυτοί που τα έσπασαν….» με την πρόεδρο να του διαβάζει το σχετικό απόσπασμα της κατάθεσης του και το μάρτυρα να συμπληρώνει τελικά : «Είδα να κουνάνε το βαν των ψαράδων αλλά έφυγαν».

Πρόεδρος: Και τα 30 άτομα που είχατε πει;

Μάρτυρας: Εντάξει τώρα. Ήταν 10 – 15 άτομα. Μπορεί να ήταν 30, μπορεί 15. Ήμουν και κουρασμένος εκείνο το βράδυ.

Πρόεδρος: Είπατε και για άλλα 10 άτομα που βγήκαν από το σπίτι και όλοι μαζί, 40 άτομα, να φεύγουν.

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να βγήκαν άλλοι. Εντάξει τώρα… 40 άτομα… Μπορεί να έκανα λάθος.

Πρόεδρος: Διαφέρει το 10 με το 40… Μιλήσατε και για ρόπαλα και λοστούς..

Μάρτυρας: Δεν είδα τίποτα τέτοιο. Οχι, όχι.

Πρόεδρος: Δεν είδατε;

Μάρτυρας: Μόνο να κουνάνε το αμάξι με τα χέρια τους.

(….)

Εισαγγελέας: Φοβόμαστε; Σας έχουν απειλήσει;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Ρωτάω γιατί έχετε δώσει δύο περιγραφές και είστε αναλυτικός σε αυτές. Σήμερα λέτε άλλα. Δεν τα επιβεβαιώνετε. Σας βλέπω κάπως διστακτικό, ο τρόπος που καταθέτετε. Ήρθατε να πείτε την αλήθεια εδώ. Είχατε καταθέσει ότι μάλλον ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής…

Μάρτυρας: Μία υπόθεση έκανα… Επειδή ήταν μπουλούκι…

Εισαγγελέας: Και γιατί δεν είπατε ότι είναι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, ας πούμε..

Πάρεδρος: Τα είπατε εσείς αυτά στο παρελθόν; Ναι ή όχι;

Μάρτυρας: ….

Πάρεδρος: Θα απαντήσετε ή η σιωπή σας προς απάντηση μου;

Μάρτυρας: Θα τα παραείπα λίγο…

Πάρεδρος: Εδω είναι διαφορετικά πράγματα που λέτε…

(….)

Αναφερόμενος στη στιγμή που πήγε στο σπίτι των Αιγύπτιων ψαράδων αμέσως μετά την επίθεση ο Κώστας Τατσιόπουλος είπε:  «Φτάσαμε στο σπίτι για να δούμε τι έγινε. Δεν πήγα κοντά. Εγώ δουλεύω, φοβήθηκα να πάω. Είχαν κάτι ζημιά στο σπίτι. Είδα πέτρες στο πάτωμα. Δεν μπήκα μέσα. Είδα τα δύο παιδιά να κουβαλάμε έναν τρίτο Αιγύπτιο που ήταν χτυπημένος. Τον έβγαζαν από το σπίτι για να τον βάλουν στο ασθενοφόρο. Δεν μπορούσε να κουνηθεί μόνος τους. Ήταν λιπόθυμος. Ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο. Έσταζαν τα αίματα από το σαγόνι του».