Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες για το σχέδιο των κρατούμενων που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή του Δομοκού. Οι αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν από μήνες. Η είσοδος των τούνελ που είχαν σκάψει οι κρατούμενοι βρισκόταν κάτω από ντουζιέρα σε κελί που κρατούνταν δύο αλλοδαποί, Αλβανικής και Πακιστανικής καταγωγής, στην πτέρυγα Α2. Εκεί που κρατείται και ο διαβόητος κακοποιός Αλκέτ Ριζάι. Οι εμπλεκόμενοι στην απόπειρα απόδρασης σήκωναν την ντουζιέρα και έσκαβαν προς την ελευθερία. Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiastar.gr, ένας συγκρατούμενός τους τους χάλασε τα σχέδια. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της δικαιοσύνης και του είπε τι ακριβώς συμβαίνει στην φυλακή. Εκείνος ενημέρωσε τη διεύθυνση και αμέσως στο σωφρονιστικό κατάστημα στήθηκε επιχείρηση, κλήθηκαν να μπουν στη φυλακή και υπάλληλοι που ήταν εκτός υπηρεσίας. Η πληροφορία ήταν συγκεκριμένη για στο κελί 18 της Α2 πτέρυγας όπου κρατούντα οι δύο ισοβίτες. Οι σωφρονιστικοί μπήκαν στο κελί και πήγαν στην ντουζιέρα. Οι κρατούμενοι είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά, έβαζαν και έβγαζαν την ντουζιέρα χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Χωρίς να φαίνεται, ακόμη και με προσεκτική έρευνα, πως η ντουζιέρα μετακινείται. Οι σωφρονιστικοί γνωρίζοντας τι συνέβαινε διαπίστωσαν πως ένα τμήμα από το τσιμέντο που βρισκόταν δίπλα στην ντουζιέρα ήταν διαφορετικό, πιο μαλακό. Σήκωσαν την ντουζιέρα, βρήκαν την τρύπα που είχε διάμετρο 50 περίπου πόντους και φαινόταν αρκετά μέτρα βαθιά. Μην έχοντας τον εξοπλισμό να κατέβουν στο κενό, κάλεσαν σε βοήθεια την 7η ΕΜΑΚ. Λίγο αργότερα πυροσβέστης μπήκε στη τρύπα. Σε βάθος δύο μέτρων εντόπισε ένα μικρό οριζόντιο τούνελ που έφτανε περίπου τα δύο μέτρα. Για άγνωστο λόγο οι κρατούμενοι το είχαν εγκαταλείψει και συνέχισαν την προσπάθειά τους πιο βαθιά. Λίγο πιο κάτω ο πυροσβέστης βρήκε ένα ακόμη οριζόντιο τούνελ, έξι περίπου μέτρων που όμως και αυτό είχε εγκαταλειφθεί. Ο πυροσβέστης κατέβηκε ακόμη πιο χαμηλά στα 10 περίπου μέτρα όπου τελείωνε το κάθετο τούνελ. Εκεί βρέθηκαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Ένα φτυάρι και ένα φαράσι. Από εκεί οι κρατούμενοι είχαν σκάψει ένα μεγάλο οριζόντιο τούνελ. Το συγκεκριμένο τούνελ ήταν πολύ στενό και ο πυροσβέστης δεν προχώρησε ωστόσο η εκτίμηση είναι πως ξεπερνά τα 35 μέτρα.
Είχαν ηλεκτρικό ρεύμα
Όλη αυτή η δουλειά δεν γινόταν στο σκοτάδι. Χρησιμοποιώντας διάφορα καλώδια από ηλεκτρικές συσκευές κατέβασαν στα τούνελ ηλεκτρικό ρεύμα και κατά διαστήματα είχαν τοποθετήσει λάμπες για να βλέπουν.
Τι έκαναν το χώμα
Μέσα στα τούνελ βρέθηκαν μικρές σακούλες με χώμα και η εκτίμηση είναι πως οι κρατούμενοι έριχναν το χώμα που έβγαζαν, στις λεκάνες από τις τουαλέτες. Το οριζόντιο τούνελ δεν είχε σκαφτεί προς τον δρόμο που οδηγεί στις φυλακές αλλά προς τα χωράφια αφού προφανώς οι επίδοξοι δραπέτες φοβόντουσαν πως από την πλευρά του δρόμου θα γίνονταν πιο εύκολα αντιληπτοί από τους εξωτερικούς φρουρούς.
Το πήραν πάνω τους αλλά…
Οι δύο αλλοδαποί που κρατούνται στο συγκεκριμένο κελί πήραν πάνω τους την απόπειρα απόδρασης, ομολογώντας πως οι ίδιοι είχαν ανοίξει τα τούνελ. Ωστόσο οι αρχές εκτιμούν πως υπήρχε τουλάχιστον ένας συνεργός, πιο μικρόσωμος από αυτούς καθώς οι δύο αλλοδαποί λόγω του όγκου τους δεν θα μπορούσαν να μπουν στο τελευταίο μεγάλο τούνελ. Στη φυλακή βρέθηκε πολύ γρήγορα ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, ενώ η επιχείρηση έγινε παρουσία του εισαγγελέα Λαμίας Νικήτα Θεολογίτη. Για το περιστατικό εξέδωσε λιτή ανακοίνωση και το υπουργείο Δικαιοσύνης: Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη φυλακή Δομοκού, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, διαπιστώθηκε στο πάτωμα της τουαλέτας του κελιού 18 της πτέρυγας Α2 ένα κάθετο άνοιγμα βάθους (περίπου) 10 μέτρων και διαμέτρου (περίπου) 50 εκατοστών. Στην καταμέτρηση που ακολούθησε δεν διαπιστώθηκε η απουσία κρατουμένων. Τυχόν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες διερευνώνται.