Η γνωστή φράση «μετά την απομάκρυνση από τα ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται» δεν ισχύει για τη τις περιπτώσεις λύσεις αρραβώνων.
Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι μετά τη λύση του αρραβώνα το ζευγάρι έχει υποχρέωση να επιστρέψει ο ένας στον άλλον τα δώρα και τα χρήματα που είχαν ανταλλάξει , γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Η υπόθεση που έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο αφορούσε αρραβώνα ,ο οποίος πραγματοποιήθηκε το 2000.
Ο μνηστήρας είχε συνδράμει οικονομικά την πρώην μνηστή του με 32.400 ευρώ για την αποπεράτωση της κατοικίας της ,παίρνοντας μάλιστα και δάνειο από τράπεζα. Ο αρραβώνας διαλύθηκε με πρωτοβουλία της γυναίκας και άνδρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα χρήματα που της είχε δώσει και μάλιστα νομιμοτόκως.
Οι δικαστές, τόσο στο Εφετείο , όσο και στον Άρειο Πάγο απέρριψαν τους ισχυρισμούς της γυναίκας, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι δεν είχε συναφθεί μεταξύ τους μνηστεία, αλλά συμφωνία ελεύθερης συμβίωσης, το ποσό που είχε καταβάλει ο πρώην αρραβωνιαστικός της για την αποπεράτωση της κατοικίας ήταν μικρότερο και το κυριότερο δεν το έδωσε υπό την αίρεση του μελλοντικού τους γάμου, αλλά για λόγους αβροφροσύνης, εντυπωσιασμού και επίδειξης.
Μετά την αρεοπαγιτική απόφαση η γυναίκα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στο ακέραιο το επίδικο ποσό.
Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν μάλιστα στην απόφασή τους ότι η υπαναχώρηση από τη σύμβαση μνηστείας ακόμα και χωρίς να υπάρχει σπουδαίος λόγος, δημιουργεί αμοιβαία υποχρέωση απόδοσης των δώρων και των χρημάτων μεταξύ του πρώην ζευγαριού γιατί αυτά θεωρείται ότι δόθηκαν υπό την προϋπόθεση του μελλοντικούς τους γάμου.