Η αντικατάσταση των παράνομων μεταφορών εκατοντάδων κιλών χασίς το τελευταίο τρίμηνο με φυτείες χασίς σε δύσβατες περιοχές οδήγησε σε αλλαγή τον επιχειρησιακό χάρτη της Δίωξης Ναρκωτικών στην Ήπειρο. Η υπόθεση προβληματίζει την αστυνομία η οποία εκτός από τα μπλόκα και τις περιπολίες στους δρόμους των συνόρων, πραγματοποιεί έρευνες σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές για την εντοπισμό χασισιφυτειών.
Μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση της αλβανικής Αστυνομίας πριν από ένα χρόνο στο Λαζαράτι, την Κολομβία των Βαλκανίων -όπως πολλοί αποκαλούν την κωμόπολη που απέχει 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα-, και την καταστροφή των φυτειών, σταμάτησαν οι μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων χασίς, κυρίως στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία. Οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών είναι πλέον αντιμέτωποι με παράνομες δραστηριότητες που αφορούν φυτείες χασίς που εντοπίζονται σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές της Ηπείρου. Περισσότερα από 3.000 χασισόδενδρα έχουν ξεριζωθεί από τον Ιούλιο έως σήμερα, ενώ καλλιεργητές στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι Αλβανοί, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Στις 30 Ιουλίου είχε εντοπιστεί μεγάλη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή του Αμάραντου Κόνιτσας. Τότε οι αστυνομικοί ξερίζωσαν 1.142 χασισόδενδρα, ενώ είχαν συλληφθεί και 2 Αλβανοί. Στο Κορφοβούνι της Άρτας, στις 11 Αυγούστου, οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά από τον καλλιεργητή φυτείας με 195 δένδρα, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει μέσα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής, ενώ στην Πρέβεζα, μέσα σε μία εβδομάδα, στο τέλος του Σεπτέμβρη, εντοπίστηκαν δύο φυτείες με 550 δενδρύλλια κάνναβης.
Ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος Γιώργος Καραίτσης μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα νέα δεδομένα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην Ήπειρο. Ειδικότερα ανέφερε: «Προφανώς τα κυκλώματα των ναρκωτικών έχουν στραφεί στις φυτείες, λόγω μείωσης στις ποσότητες του εισαγόμενου αλβανικού χασίς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται σημαντική μείωση των ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία και αύξηση των φυτειών στην περιοχή μας. Επιχειρησιακά, το τελευταίο διάστημα ασχολούμαστε με την αναζήτηση, τον εντοπισμό και την καταστροφή φυτειών κάνναβης, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να συλλάβουμε τους καλλιεργητές».
Ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ σημειώνει πως πριν 10-15 χρόνια στην Ελλάδα, τις αστυνομικές αρχές απασχολούσαν οι φυτείες κάνναβης, οι οποίες όμως σταμάτησαν όταν άρχισε η εισαγωγή από την Αλβανία, και μάλιστα σε χαμηλή τιμή. Οι Έλληνες χασισοκαλλιεργητές, τότε, άφησαν την παράνομη δραστηριότητα, γιατί έβρισκαν έτοιμο και φτηνό εισαγόμενο χασίς.