Στην 4η θέση μεταξύ 21 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα σε μελέτη του
Κέντρου Έρευνας για την Οικονομία και την Πολιτική σχετικά με την παροχή
γονικής άδειας.
Υψηλότερα από την Ελλάδα κατατάσσονται η Σουηδία και η
Γερμανία με 47 εβδομάδες, ενώ τρίτη ακολουθεί η Νορβηγία με 44 βδομάδες μετ’ αποδοχών, τέταρτη η Φινλανδία με 32 και ο Καναδάς με 29.
Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για την Οικονομία και την Πολιτική εξέτασαν την πολιτική 21 χωρών σχετικά με τη χορήγηση γονικής άδειας.
Ούτε η Αυστραλία, ούτε οι ΗΠΑ εγγυώνται πληρωμένη γονική άδεια και βρίσκονται στην τελευταία θέση σε ότι αφορά το συγκεκριμένο τομέα.
Η μελέτη εξέτασε τις πολιτικές γονικής άδειας με τρία κριτήρια: το συνολικό εγγυημένο χρόνο για γονική άδεια, τη γονική άδεια με αποδοχές και την ισότητα των φύλων στη γονική άδεια, όπως το κατά πόσο η άδεια είναι διαθέσιμη και στους πατεράδες.
Η Γαλλία και η Ισπανία ήρθαν πρώτες σε ό,τι αφορά τη συνολική εγγυημένη άδεια, καθώς προσφέρουν πάνω από 300 εβδομάδες ενώ η Ελβετία και οι ΗΠΑ στη βάση με 24 και 14 βδομάδες αντίστοιχα.
Η Αυστραλία και η Ελβετία βρίσκονται προς το τέλος του καταλόγου σε ό,τι αφορά την γενναιοδωρία και την ισότητα των φύλων στην γονική άδεια.
Οι ΗΠΑ, αν και είναι στο τέλος του καταλόγου σε ό,τι αφορά την άδεια μετ’ αποδοχών, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και ανεβαίνουν στην 10η θέση σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων.
Η Ιαπωνία βρίσκεται κοντά στη βάση του πίνακα σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, αλλά ανεβαίνει στην 7η θέση σε ό,τι αφορά τη γενναιοδωρία των παροχών, καθώς δίνει 26 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών.