Πρόσκληση-πρόκληση σε υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υγείας), νομάρχη και δήμαρχο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και πολίτες του ιστορικού εμπορικού κέντρου απευθύνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Στόχος, να βγει από την… παρένθεση και να μπει δυναμικά στη ζωή της πόλης ο δακτύλιος Μενάνδρου-Γερανίου-Κλεισθένους-Αγίου Κωνσταντίνου-Αθηνάς -Σωκράτους και Ευριπίδου.
Ταυτόχρονα ορίζεται χρονικό διάστημα δύο μηνών για προγραμματισμό και δράση, και συνάντηση εργασίας τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και όλοι οι αρμόδιοι θα αναλάβουν μέρος υλοποίησης των μέτρων που πρέπει να γίνουν άμεσα με τη φιλοσοφία τού «εδώ και τώρα».
Με την κίνηση αυτή, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο Συνήγορος θέτει όλους τους αρμόδιους της διοίκησης ενώπιον των ευθυνών τους, αφού προηγουμένως περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση του κέντρου, έτσι όπως την κατέγραψε ύστερα από αυτοψίες στον χώρο και αξιοποιώντας καταγγελίες πολιτών.
Στην περιοχή συγκεντρώνονται μετανάστες «χωρίς χαρτιά», συναθροίζονται στα πεζοδρόμια κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες, ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μοιάζουν με νομαδικό ή εκτοπισμένο πληθυσμό, σημειώνει στο πόρισμα ο Συνήγορος και συμπληρώνει: «Οφείλουν συνεχώς να αυτοσχεδιάζουν για να υπάρξουν. Αυτά τα εκτοπισμένα άτομα δημιουργούν έναν αόρατο ιστό, μια δική τους πόλη εκτός δικαιικού χώρου και κάθε έννοιας συνεκτικού, κοινωνικού και αστικού ιστού». Οι κάτοικοι μέσα σε αισθήματα ανασφάλειας παθαίνουν κονωνικο-ηθικό πανικό και αντιλαμβάνονται την παρουσία αυτών των ανθρώπων σαν μια φυσική καταστροφή που τους απειλεί… Το κράτος με τους μηχανισμούς του και κυρίως την Αστυνομία απλώς δεν υπάρχει, σημειώνει ο Συνήγορος, δεν υπάρχουν μέτρα, δεν υπάρχει πρόληψη, δεν υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει η «οιονεί απόσυρση» του κράτους.
«Δεν ωφελούν οι αφορισμοί», δηλώνει παρ’ όλα αυτά ο Βασίλης Καρύδης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη που έχει την ευθύνη της έκθεσης. «Αντίθετα σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, οι συγκυρίες είναι καλές για παρέμβαση με σοβαρότητα, πρόγραμμα και λογοδοσία. Το πόρισμα θέλει να “τσιγκλίσει” το σύστημα να επέμβει με θεσμικές τομές που βοηθάνε και δεν κοστίζουν, γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε και την οικονομική δυσπραγία».
Ποια είναι η λύση;
«Να αναλάβει ενεργά δράση ένα σχήμα, ένα όργανο -όποιο αποφασίσει η κυβέρνηση- που εκτός από μια συνολική συνθετική προσέγγιση θα ιεραρχήσει τα προβλήματα και θα παρέμβει με δράσεις εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Δεν πιστεύουμε στα διυπουργικά σχήματα ούτε στις ατελείωτες διαβουλεύσεις»…