Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες είναι οι απολυμένοι και στη Μαγνησία, ενώ οι νέοι κυριαρχούνται από το φόβο για το εργασιακό τους μέλλον. Η Χρύσα Τσαρούχα και ο Γιώργος Μίχαλος, μαθητές της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου Βόλου, ερεύνησαν τις επιπτώσεις της ανεργίας στους Βολιώτες και επικεντρώθηκαν στην εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Διαπίστωσαν πως το 61% του δείγματος των ερωτηθέντων φοβάται για το μέλλον του, ενώ το 12% έχει ζητήσει βοήθεια ψυχολόγου. Την ίδια στιγμή όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων δηλώνει πως θα αντιμετώπιζε μόνο του την ανεργία και όχι συλλογικά μέσω των συλλόγων και συνδικάτων.

Την εξέλιξη του ποσοστού της ανεργίας και της εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας στο Νομό Μαγνησίας μεσούσης της οικονομικής κρίσης ερεύνησαν οι μαθητές του 4ου Λυκείου Βόλου Χρύσα Τσαρούχα και Γιώργος Μίχαλος στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Βασίλη Μπασμπανέλο.

Στην έρευνά τους οι μαθητές υποθέτουν ότι τα έτη 2008 – 2011, κατά την διάρκεια των οποίων η οικονομική κρίση βρίσκεται σε έξαρση, τα ποσοστά της ανεργίας στην Μαγνησία έχουν αυξητική τάση, πράγμα που οδηγεί στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων στους κατοίκους της. Υπολόγισαν ότι οι άνεργοι κάτοικοι της Μαγνησίας το έτος 2011 ξεπερνούν το15%, ενώ ποσοστό άνω του 10% των κατοίκων ζητούν τη βοήθεια ψυχολόγου για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχική τους υγεία.

Οι μαθητές διένειμαν ερωτηματολόγια σε 100 πολίτες του Βόλου με ποικίλες ερωτήσεις που αφορούσαν στην εργασία, την ανεργία και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία τους.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Το 75% των ερωτηθέντων απάντησε πως παρ’ όλο που εργάζεται αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εργασία του λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ μόλις το 8% αρνήθηκε ότι έχει οποιοδήποτε πρόβλημα στον εργασιακό του χώρο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι περισσότεροι είναι μείωση μισθών και επιδομάτων (43%), έπειτα μείωση του χρόνου εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών (14%), ενώ το 13% των ερωτηθέντων απήντησε πως μειώθηκε ο τζίρος της επιχείρησης στην οποία εργάζονται και μόλις το 5% απάντησε πως αυξήθηκε ο χρόνος εργασίας χωρίς όμως να αυξηθούν και οι αποδοχές του.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης, το 61% του δείγματος απάντησε πως διακατέχεται από αίσθημα φόβου και ανασφάλειας για την πιθανή απώλεια της εργασίας του, ενώ το 22% δεν αισθάνεται φοβίες.

Η διαχείριση αυτού του φόβου αντιμετωπίζεται από το 28% των ερωτηθέντων από τη βοήθεια που ζητάει από το στενό του περιβάλλον, το 21% του δείγματος απάντησε πως συζητά το πρόβλημα με τους συναδέλφους του, ενώ το 12% ζητάει ψυχολογική βοήθεια μέσω ψυχολόγου ή τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης. Εντύπωση όμως προκάλεσε στους μαθητές πως το 39% των ερωτηθέντων δεν απάντησε, δημιουργώντας τους προβληματισμούς για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.

Το 29% των Βολιωτών απαντώντας στα ερωτηματολόγια των μαθητών στην ερώτηση «εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη δουλειά σας, πόσο βλαβερές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία;» ανέφερε πως αντιμετωπίζει πολύ έντονο πρόβλημα και μόλις το 5% υποστήριξε πως δεν είναι έντονη η επίπτωση στην υγεία του.

Το 30% των ερωτηθέντων που δεν εργάζονται απάντησε πως αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ψυχική του υγεία επειδή δεν έχει εργασία, ενώ 9% απάντησε πως δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά αυτός ο τομέας της υγείας του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία των μαθητών στο ερώτημα που έθεσαν «όσα άτομα από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον έχασαν την δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης;». Οι απαντήσεις που έλαβαν οι δύο μαθητές είναι αυτές που συζητάμε, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία μέχρι στιγμής. Από το ενδεικτικό αυτό δείγμα τους αποδεικνύεται πως το 20% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει ένα άτομο άνεργο στο περιβάλλον του, το 26% έχει δύο άτομα, το 41% περισσότερα και μόλις το 13% δεν έχει κανένα άνεργο στο στενό του περιβάλλον.

Παράλληλα η έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς, συνδικάτα και συλλόγους διαφαίνεται από τις απαντήσεις των Βολιωτών για το πώς θα αντιδρούσαν σε περίπτωση που τους απέλυαν από την εργασία τους εξαιτίας οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το 44% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα διατηρούσε την ψυχραιμία του και θα προσπαθούσε μόνος του να λύσει το πρόβλημα. Το 29% θα διοργάνωνε εκδήλωση διαμαρτυρίας με απολυμένους συναδέλφους του, προσπαθώντας να λύσει συλλογικά το πρόβλημα, ενώ το 11% απάντησε πως «θα «τρελαινόμουν» και θα ζητούσα ψυχολογική υποστήριξη.

Τέλος, οι μαθητές σημειώνουν την αυξητική τάση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια παραθέτοντας τα στοιχεία που θέλουν το 2008 το ποσοστό ανεργίας στη Μαγνησία να είναι 7,9%, το 2009 9.3%, το 2010 13,3% και στις αρχές του 2011 15,1.

Πηγή: taxydromos.gr