Θραύση κάνουν τα κυκλώματα τοκογλυφίας σε όλη την Κρήτη. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια περιουσίες εκατομμυρίων αλλάζουν χέρια. Άνθρωποι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές οικονομικές τους ανάγκες φτάνουν στην απόγνωση.

Κάποιοι από αυτούς αναγκάζονται ύστερα από τις πιέσεις των δανειστών τους να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Βέβαια αυτό επίσημα δεν επιβεβαιώνεται αλλά στους επιχειρηματικούς κύκλους του νησιού γίνεται συχνά λόγος για αυτοκτονίες συναδέλφων τους, οι οποίοι είτε δεν άντεξαν τα χρέη είτε τις πιέσεις των τοκογλύφων. Κι αυτές υπολογίζονται στις περίπου 13 μέχρι σήμερα.

Τραπεζικοί μάλιστα κύκλοι εκτιμούν ότι από το τέλος του 2008 μέχρι σήμερα έχουν διακινηθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ στα χέρια των τοκογλύφων.

Για κάποιους που δεν μπορούν να δανειστούν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τοκογλύφοι θεωρούνται οι «από μηχανής θεοί». Και πλέον οι δραστηριότητές τους έχουν αυξηθεί αφού οι στρόφιγγες δανεισμού των τραπεζών έχουν κλείσει.

Στην καλύτερη περίπτωση ο τόκος που παίρνουν οι τοκογλύφοι υπολογίζεται σε 20% αλλά υπάρχουν και χειρότερες που φτάνουν ή ακόμη και ξεπερνούν το 30%.

Οι περισσότερες περιπτώσεις πάντως μένουν ανεξιχνίαστες, αφού στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές της Κρήτης, δύσκολα φτάνουν επώνυμα καταγγελίες περιπτώσεων τοκογλυφίας.