Κανείς δεν θέλει να χάσει το αγαπημένο του ζώο όμως πολλές φορές μία ξαφνική βροχή, μία ξεχασμένη ανοιχτή πόρτα, ένας καλοθελητής συγγενής που το πήρε βόλτα χωρίς λουρί και πολλοί ακόμα λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια του σκύλου ή της γάτας μας. Διαβάστε συμβουλές για τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε όταν χάσετε το ζώο σας.

Πρώτα απ όλα, να έχετε πάντα πάνω στο κολλάρο του σκύλου ή της γάτας σας μία ταυτότητα, με κάποιο κινητό σας τηλέφωνο και να φροντίσετε να τοποθετήσετε microchip καταχωρημένο στα στοιχεία σας μέσω του κτηνιάτρου σας. Φροντίστε το ζώο να έχει πάντα πάνω του ταυτότητα και αν την μασήσει ή την σπάσει αντικαταστήστε την άμεσα με νέα και με έγκυρο, καθαρογραμμένο τηλέφωνο σας. Ακόμα καλύτερα, χαράξτε σε μεταλλική ταυτότητα το τηλέφωνό σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το microchip έχει καταχωρηθεί στο όνομα σας μετά την τοποθέτηση.

Βήμα πρώτο – Αφίσες:

Εάν χάσετε το ζώο σας, κάντε μία γρήγορη αναζήτηση γύρω από το σπίτι σας. Αν δεν βρείτε το ζώο, μην χάνετε χρόνο. Φτιάξτε σε ένα word ανακοινώσεις ότι χάθηκε το ζώο. Διαλέξτε μία καλή φωτογραφία, έγχρωμη, όπου θα φαίνεται καλά το ζώο, το μέγεθος του και τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο με τα στοιχεία που χρειάζονται. Γράψτε με κόκκινα γράμματα, ψηλά στην αρχή της σελίδας τη λέξη ΧΑΘΗΚΕ και με μαύρα τις υπόλοιπες πληροφορίες: περιοχή, φύλο, ράτσα/διασταύρωση, χρώμα κολλάρου που φορά (και αντιπαρασιτικού), όνομα στο οποίο ακούει και τηλέφωνα επικοινωνίας. Σημειώστε να κρατήσει το ζώο όποιος το δει για να το παραλάβετε άμεσα.

Τυπώστε στο σπίτι σας ή σε βιβλιοπωλείο 50 ή όσο περισσότερες κόλλες Α4 μπορείτε και κολλήστε τες με μία καλή δυνατή κολλητική ταινία σε όλη την περίμετρο γύρω από το σπίτι σας, σε κολώνες της ΔΕΗ, σκουπιδοντενεκέδες, σχολεία, φούρνους, pet shops, κτηνιατρεία και σε όσα μαγαζιά που έχουν πολύ κόσμο και εφόσον σας το επιτρέψουν (πχ video clubs, φαρμακεία, ανθοπωλεία).

Βήμα δεύτερο – Δήλωση απώλειας:

Εφόσον κολλήσετε τις αφίσες και ψάξετε παράλληλα στην περιοχή (εννοείται την ίδια μέρα που αντιληφθήκατε ότι χάθηκε) πηγαίνετε και από το κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα. Δηλώστε την απώλεια και αφήστε μία αφίσα εκεί.
Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο σας, αφήνοντας του μία αφίσα για τον πίνακα ανακοινώσεών του. Ζητήστε του να ενημερώσει τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο (εφόσον το ζώο σας έχει microchip) για την απώλεια ή πάρτε εσείς τηλέφωνο. Ο ΠΚΣ δημοσιεύει όλα τα χαμένα ζώα με microchip στο site του.

Βήμα τρίτο – Καταχώρηση αγγελιών:

Μπορείτε να καταχωρήσετε αγγελία απώλειας του ζώου σας δωρεάν σε όποια φιλοζωϊκά site γνωρίζετε. Εκατοντάδες φιλόζωοι και κυρίως εθελοντές φιλοζωϊκών σωματείων βλέπουν καθημερινά τις αγγελίες προκειμένου να βοηθήσουν ζώα που έχουν βρει ή αν τα δουν στο δρόμο τους. Ειδικά αν το ζώο σας δεν έχει πάνω του ταυτότητα ή microchip, πράγμα που κάνει πολύ δύσκολο να σας βρουν, οι αγγελίες είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μαζί σας. Μην ξεχνάτε ότι ένα ζώο που χάνεται από μία περιοχή μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να διανύσει πολλά χιλιόμετρα και να βρεθεί σε κοντινές περιοχές σας που ούτε καν φαντάζεστε…. Φροντίστε να γράψετε σωστά το τηλέφωνο επικοινωνίας και να καταχωρήσετε φωτογραφία. Δύσκολο θα βρεθεί το ζώο σας μόνο με περιγραφή και χωρίς φωτογραφία.

Βήμα τέταρτο – Ενημέρωση γνωστών και φιλοζωικών οργανώσεων:

Αφού ξαναψάξετε την περιοχή όπου χάθηκε το ζώο, επιστρατεύστε την τεχνολογία και το email σας για να ενημερώστε γνωστούς σας. Προωθήστε την αφίσα απώλειας του ζώου σας με email στις επαφές σας και ζητήστε από τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο, προς δικούς τους φίλους. Προωθήστε το email στο φιλοζωϊκό σωματείο της περιοχής σας, που είναι το πιθανότερο που θα περισυλλέξει το ζώο σας αν το βρει μόνο του και επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αδέσποτα (αν έχουν) μήπως είναι εκεί το ζώο σας. Αν μπορείτε, προωθήστε το email και σε περισσότερα φιλοζωϊκά σωματεία και ψάξτε τις φιλοζωϊκές τους σελίδες στο Facebook. Αναρτήστε την απώλεια και φωτογραφίες του ζώου σας στο profile σας στο Facebook και ζητήστε απ τους φίλους σας να το κοινοποιήσουν. Αν δεν έχετε email, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τα φιλοζωϊκά σωματεία.

Βήμα πέμπτο – αναζήτηση του ζώου:

Μην σταματάτε να ψάχνετε το ζώο σας, με τα πόδια αλλά και με το αυτοκίνητο σας. Πάρτε μαζί το λουρί του ή αγαπημένα του παιχνίδια (αν είναι σκύλος) και κάντε θόρυβο με αυτά, φωνάξτε το όνομα του και σφυρίξτε του. Αν είναι γάτα, το πιθανότερο είναι ότι θα ναι φοβισμένη και κρυμμένη. Περιμένετε να νυχτώσει και φωνάξτε την ήρεμα, με κάποια τροφή στο χέρι σας. Αφήστε την πόρτα σας ανοιχτή και είναι πιθανότερο ότι θα γυρίσει μόνη της. Καθημερινά, αναζητήστε το ζώο σας σε κάθε πιθανό μέρος, πάρκο ή σημείο όπου έχετε επισκεφθεί κατά τη βόλτα του. Με το αυτοκίνητο πηγαίνετε σε πιο μακρινές περιοχές και με κατεβασμένα παράθυρα φωνάξτε το όνομα του πολλές φορές. Σίγουρα θέλει πολύ υπομονή και ελπίδα μέχρι να βρεθεί.

Πηγή: adespoto.gr