Όλοι θέλουμε οι γάτες μας να ζουν ευτυχισμένες και υγιείς. Και γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε κυρίως στη φυσική τους κατάσταση. Όμως ξεχνάμε κάτι: το εσωτερικό τους, και κυρίως τον εγκέφαλο τους.

Από το 1970 ξεκίνησαν οι έρευνες για τις γάτες, την γήρανσή τους και το πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό τους. Υπάρχουν μάλιστα πολλά κοινά στοιχεία με τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά τους ερευνητές τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα μία περιοχή του εγκεφάλου, στις υπερήλικες γάτες.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να παρέχουμε στη γάτα μας ερεθίσματα για να κρατά τον εγκέφαλο της σε εγρήγορση, είτε είναι νέα είτε είναι πάνω από 7 ετών.

Η διαφορά στην ανταπόκριση των γατών εξαρτάται από τη ράτσα τους και την ποσότητα εξωτερικών ερεθισμάτων που δέχονται.

Την δεκαετία του ’90 παρατηρήθηκε αλλαγή στην κατανόηση της γήρανσης της γάτας όταν οι ερευνητές εξέτασαν την επιρροή του ιού της ανοσοανεπάρκειας της γάτας που μολύνει τον εγκέφαλο τους.

Οι επιστήμονες είδαν ότι οι οργανικές βλάβες μπορούν να προκύψουν σε κάθε ηλικία, όπως και στους ανθρώπους και συνήθως συνοδεύονται από διάφορα άλλα αρνητικά, όπως καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των περιφερειακών αιτιών της νοητικής γήρανσης στις γάτες αλλά οι ειδικοί λένε ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να παρέχουμε στη γάτα μας περιβαλλοντικά ερεθίσματα για να ζουν μια πλήρη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους προσφέρουμε παιχνιδάκια, φυσική άσκηση και παιχνίδια με εμάς(πχ κρυφτό).

Επίσης, βοηθά να διεγείρουμε την αίσθηση της όσφρησης. Δεν χάνεται όσο γερνάνε, γι αυτό και πρέπει να τις βοηθάμε να την χρησιμοποιούν συνέχεια και να μην χάνουν το ενδιαφέρον τους για το «κυνήγι» της τροφής.

Οι γάτες λοιπόν δεν θα πρέπει να σταματάνε το παιχνίδι όσο μεγαλώνουν. Πρέπει να τους παρέχουμε ερεθίσματα αλληλεπίδρασης για να ενισχύουμε την νοητική κατάστασή τους.

Πηγή; adespoto.gr