Εγκρίνοντας τη νέα σχετική νομοθεσία που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2013 το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σήμερα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν.

Με 504 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 89 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, με βάση τη διαδικασία της συναπόφασης, το νέο Κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν, που θα τεθεί σε ισχύ το 2013 σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν στους επιβάτες, στις περιπτώσεις καθυστερήσεων των αναχωρήσεων άνω των δύο ωρών, τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πλήρους επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου ή μεταφοράς τους μέσω εναλλακτικών διαδρομών ή εναλλακτικών μέσων.

Στην περίπτωση κατά την οποία η επιλογή που προσφέρεται στον επιβάτη είναι μόνο η επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, οι εταιρείες θα πρέπει να προσθέτουν ως αποζημίωση και ένα επιπλέον ποσό, ίσο με το 50% της τιμής του εισιτηρίου.

Όταν η αναχώρηση του δρομολογίου καθυστερεί πέραν των 90 λεπτών, θα πρέπει να προσφέρονται στους επιβάτες σνακ και αναψυκτικά.

Σε περίπτωση διακοπής του ταξιδίου, ατυχήματος ή καθυστέρησης, που θα καθιστούν αναγκαία τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, η εταιρεία οφείλει να καλύψει το κόστος στέγασης, για δύο νύχτες κατά ανώτατο όριο και έως 80 ευρώ για κάθε νύχτα.

Οι εταιρείες θα απαλλάσσονται από αυτές τις υποχρεώσεις μόνο στις περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών ή φυσικών καταστροφών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο λεωφορείο να μετακινηθεί με ασφάλεια.

Με τον νέο Κανονισμό καθορίζεται, ακόμη, ότι τα ανώτατα όρια της αποζημίωσης, σε περίπτωση θανάτου ή σε περίπτωση προσωπικού τραυματισμού, απώλειας ή ζημίας των αποσκευών εξαιτίας ατυχήματος, δε θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, κατώτερα από τα ελάχιστα ποσά που καθορίζονται στον κανονισμό, δηλαδή 220.000 ευρώ ανά επιβάτη και 1.200 ευρώ για κάθε αποσκευή.

Κατοχυρώνονται, ακόμη, θεμελιώδη δικαιώματα, για τους επιβάτες και ιδιαίτερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που πραγματοποιούν τακτικές μετακινήσεις, με λεωφορεία και πούλμαν, ανεξάρτητα από την απόσταση των δρομολογίων.

Αυτά τα δικαιώματα αφορούν κυρίως την παροχή πληροφόρησης πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Καλύπτουν, ακόμη, τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και την αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας ή ζημίας της αναπηρικής καρέκλας ή άλλου κινητικού εξοπλισμού.