Ανέχεια, πείνα, οικονομική εξαθλίωση… Κλοπές-βαρόμετρο της ασφυκτικής κατάστασης και των σοβαρών προβλημάτων βιοπορισμού ανθρώπων που κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Πέρα από τους κατ’ επάγγελμα διαρρήκτες και τις ομάδες που δρουν οργανωμένα, πληθαίνουν οι κλέφτες εξ’ ανάγκης… Τριγυρνώντας δεν αναζητούν χρυσό, κοσμήματα και χρηματικά ποσά, αλλά τρόφιμα που θα τιθασεύουν την πείνα τους ακόμη και για την ίδια ημέρα μόνο.
Δοχεία με λάδι, κότες, μεγάλες ποσότητες ελιάς χάνουν κάθε μέρα άνθρωποι του μεροκάματου. Σπίτια, υπόγεια κατοικιών και εκτάσεις που έχουν διαμορφωθεί πρόχειρα για την εκτροφή ζώων, γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχοι κλοπής.
Ούτε τα μπουφάν μικρών μαθητών, στη διάρκεια σχολικής εκδρομής, δεν έμειναν ανέγγιχτα. Προ δύο ημερών οι μαθητές δημοτικού σχολείου της Ν. Ιωνίας έπαιζαν ανέμελοι κάτω από τον λαμπερό ήλιο, σε πάρκο της περιοχής όπου είχαν μεταβεί με τους δασκάλους τους για ημερήσιο περίπατο.
Το κολατσιό μαθητών…
«Επέλαση» έγινε στα μπουφάν των παιδιών, από τα οποία εξαφανίστηκαν τα κέρματα που είχαν για χαρτζιλίκι, το κολατσιό που είχε ετοιμαστεί από το σπίτι, ακόμη και τα κρουασάν.
«Όσο οι οικονομικές δυσκολίες θα επιδεινώνονται, τόσο θα πληθαίνουν τα κρούσματα μικροκλοπών», σχολίαζε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, επισημαίνοντας ότι κλοπές και διαρρήξεις δεν βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στην έξαρση που παρατηρήθηκε προ διμήνου, όταν με το «καλημέρα» οι αστυνομικοί καλούνταν σε επτά τουλάχιστον περιστατικά, όμως, παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση σε όσα οι δράστες αρπάζουν.
Από το αστυνομικό δελτίο δεν απουσιάζουν οι κλοπές που παραπέμπουν σε δράση συμμοριών ή επαγγελματιών του είδους. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, είναι πιο σποραδικές συγκριτικά με τις καταγγελίες που δέχονται οι αστυνομικές υπηρεσίες για την αρπαγή ο,τιδήποτε φαγώσιμου.
Πρόσφατα, κάτοικος των Λεχωνίων είδε την υπόγεια αποθήκη του άδεια από τα δοχεία ελαιολάδου. «Ποντικοί» κατάφεραν να τρυπώσουν στο χώρο που αποθήκευε την ποσότητα λαδιού και να κουβαλήσουν δοχεία με 600 κιλά ελαιολάδου.
«Σήκωσαν» κοτέτσι
Σε άλλη περίπτωση …πάρτι έστησαν κλεφτοκοτάδες, οι οποίοι χτύπησαν σε έκταση επαγγελματία της Αγριάς. Επιστρέφοντας ένα πρωινό στο κτήμα ιδιοκτησίας του, μόνο η περίφραξη και τα απλωμένα καλαμπόκια του θύμισαν ότι είχε 20 κότες… Μέσα σε ένα βράδυ του ρήμαξαν το κοτέτσι. Ο ίδιος είχε προλάβει να απολαύσει μόλις ένα κοτόπουλο δικής του εκτροφής!
Τους κόπους τους «κλαίνε» πολύ-συχνά τελευταία ελαιοπαραγωγοί. Στα κτήματά τους οι ποσότητες ελιάς, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί μετά από εργασία ολόκληρης ημέρας, εξαφανίζονται. Η έτοιμη σοδειά απομακρύνεται από τη γη τους σε μία νύχτα.
«Θραύση» προκαλούν τελευταία οι διαρρήξεις αποθηκών σε περιφερειακούς δήμους της Μαγνησίας. Ελλείψει αστυνομικών, καθώς οι αστυνομικές υπηρεσίες παραμένουν σημαντικά αποδυναμωμένες, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να κλειδώνουν το βράδυ, οι «μπουκαδόροι» βρίσκουν την ευκαιρία να δράσουν ανενόχλητοι, αρπάζοντας κάθε είδους εργαλείο, από κατσαβίδια μέχρι αλυσοπρίονα.
Στις λίστες κλοπιμαίων που συμπληρώνονται από αστυνομικούς κατά την κατάθεση των θυμάτων διάρρηξης, καταγράφονται από τα πιο συνήθη που φορτώνουν πλέον δράστες μέχρι και τα πιο απίθανα.
Οι ανεπιθύμητοι «επισκέπτες» μονοκατοικίας στο Βελεστίνο, ενώ απουσίαζαν οι νοικοκυραίοι, έκλεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Επιστρέφοντας στο σπίτι οι ιδιοκτήτες έπαθαν σοκ, αντικρίζοντας το ρημαδιό. Με έκπληξη, η ιδιοκτήτρια διαπίστωσε ότι απουσίαζαν μέχρι και οι κουρτίνες της μπαλκονόπορτας. Τα μικρά κρύσταλλα σβαρόφσκι που τις κοσμούσαν έκαναν το μάτι των διαρρηκτών να γυαλίσει.
«Βουτιά» μέσα στους κάδους
Για άλλους ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης δίνεται μέσα στα σκουπίδια. Εάν μέχρι πρότινος η θέα ανθρώπων που αναμόχλευαν τα απορρίμματα σε κάδο απορριμμάτων συγκέντρωνε την προσοχή, πλέον τείνει να γίνει αδιάφορη, εξαιτίας της συχνότητάς της.
Τα αποφάγια για να σιτιστούν ή ο,τιδήποτε άλλο τους φανεί χρήσιμο για να ντυθούν ή να σκεπαστούν, αναζητούν σε κάθε κάδο απορριμμάτων άποροι και άστεγοι. Η πείνα τους έχει «θερίσει» και δεν διστάζουν να συγκεντρώσουν μέσα από τα σκουπίδια ο,τιδήποτε τους φανεί χρήσιμο.
Μέσα από τα σκουπίδια προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Οι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι οικονομικοί πόροι τους σπρώχνουν μπροστά σε ότι παλιό, πεταμένο και άχρηστο για άλλους.
Πλέον, όταν ψαχουλεύουν, τους αφήνουν αδιάφορους βλέμματα οίκτου και συμπόνιας. Συνεχίζουν απερίσπαστοι την αναζήτηση. Άλλωστε είναι εμφανές πια ότι δεν είναι οι μόνοι που ξεγελούν την πείνα τους με τα περισσεύματα σπιτιών ή εστιατορίων και φαστ-φουντ που καταλήγουν στον κάδο.
Οι ταλαιπωρημένες φιγούρες μέσα στα σκουπίδια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης.
Καθημερινή τροφή
Πριν από λίγους μήνες, οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ αντίκριζαν γνώριμα πρόσωπα έξω από τα καταστήματα να περιμένουν τη στιγμή που θα πεταχτούν στους κάδους τα ληγμένα τρόφιμα από τα ράφια και τα ψυγεία.
Τελευταία, οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τα ληγμένα προϊόντα έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστική περίπτωση μάρκετ στην περιοχή του Φυτόκου, έξω από το οποίο, όπως είχε γράψει ο «Τ», ανέμεναν την τοποθέτηση στους κάδους των ληγμένων τροφίμων μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ατόμων.
Οι υπάλληλοι περιγράφουν ότι μήνες τώρα οι εικόνες είναι ακόμη πιο θλιβερές. Νωρίς, το πρωί, γνωρίζοντας πια τις ώρες που το μάρκετ αδειάζει τα ράφια του από τα ληγμένα, κάνουν «ουρά»… μπροστά από το σημείο απόρριψης των σκουπιδιών.
Πηγή: Ταχυδρόμος