Αθεόφοβος αποδείχθηκε τελικά ένας ιεροψάλτης ο οποίος βρέθηκε να έχει στην κατοχή του αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας. Οι αστυνομικοί τού φόρεσαν χειροπέδες με κινηματογραφικό τρόπο στην Ηλιούπολη, ενώ η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μετά από συνεργασία του ειδικού ερευνητή, Γιώργου Τσούκαλη, με την ΕΛ.ΑΣ.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία – ιεροσυλία», επεσήμανε λίγο μετά τη σύλληψη του ιεροψάλτη στο Newsbeast ο Γιώργος Τσούκαλης.

«Θεού θέλοντος, οι αρχαιοκάπηλοι – ιερόσυλοι θα με βρίσκουν μπροστά τους. Ξεκίνησα μόνος και πλέον είμαστε πολλοί», ανέφερε ο ιδιωτικός ερευνητής, τονίζοντας ότι «σε 34 χρόνια έχουμε ήδη παραδώσει 16.968 αρχαιότητες στην πολιτεία».

Ο Γιώργος Τσούκαλης με τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν.

Το χρονικό της σύλληψης του ιεροψάλτη

Ο ιεροψάλτης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω την Τετάρτη 2/10 και στην κατοχή του είχε αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας.

Ο 73χρονος ο οποίος είναι και συνταξιούχος κινηματογραφιστής κατείχε παρανόμως 48 ιερά κειμήλια, μεταξύ των οποίων ήταν ένα φαιλόνιο, ένα πετραχήλι, η ράβδος του βασιλέα Γεωργίου του Β, όπως επίσης πολλές βυζαντινές εικόνες και αρκετά νομίσματα.

Ο αρχαιοκάπηλος βρισκόταν στο σπίτι του, όπου και τον συνέλαβαν άνδρες της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ιωαννίνων. Η όλη επιχείρηση έγινε σε άριστη συνεννόηση με τον Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος ήταν εκείνος που αξιοποίησε αρχικά σειρά πληροφοριών που είχε στη διάθεσή του.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του αρχαικάπηλου.

Μετά από άψογη συνεργασία του Γιώργου Τσούκαλη με την ελληνική αστυνομία επήλθε το θετικό αυτό αποτέλεσμα που αποτελεί ακόμα ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στην αρχαιοκαπηλία.

Ο ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής μετά το πέρας της επιχείρησης και σημείωσε: «Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημόσια την ελληνική αστυνομία και ιδιαίτερα τον διοικητή της υποδιεύθυνσης ασφαλείας, Χρήστο Μουσαφίρη, τον γενικό διευθυντή Ηπείρου, Βασίλη Μουσελίμη, όπως επίσης και τον υποδιοικητή της υποδιεύθυνσης, Θανάση Σκούφη, για την αρωγή τους και τη συνεργασία τους».

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Τσούκαλης, υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι ο ιερόσυλος διατηρεί θυρίδα. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, τότε προφανώς και θα γίνει έρευνα για τυχόν ύπαρξη αρχαίων αντικειμένων.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος, διότι μετά από αγώνες χρόνων και μετά από προσωπική αφοσίωση στον αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, ήδη έχουμε φτάσει τις 16.968 αρχαιότητες που έχουμε παραδώσει και επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Ο αγώνας απλώς συνεχίζεται», συμπλήρωσε ο ιδιωτικός ερευνητής.

  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Γιώργος Τσούκαλης