Με οδύνη και σπασμένη φωνή η κόρη του 74χρονου άνδρα που κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση των ίδιων των εγγονιών του, περιγράφει το δράμα που βιώνει η ίδια αλλά -κυρίως- τα παιδιά της, τα οποία εμπιστευόταν για κάποιες ώρες κάθε μέρα στον πατέρα της.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου είχε αποφασίσει την ενοχή του, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 19 ετών.

«Είμαι, δυστυχώς, η κόρη του. Εκείνου του ανθρώπου, του οποίου το όνομα δεν θέλω πια να φέρω. Εκείνου που δεν θέλω να ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου», είπε συντετριμμένη σε συνέντευξή της στο cretalive.

Η κόρη του 74χρονου είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Λόγω της απουσίας της από το σπίτι για μεγάλα διαστήματα, ο πατέρας της την βοηθούσε φροντίζοντας τα παιδιά και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες.

«Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν ο πατέρας μου… ο πατέρας μου… Ποιος θα φανταζόταν ότι θα έκανε τόσο μεγάλο κακό στο ίδιο του το αίμα, στα εγγόνια του. Τον έβλεπα στο δικαστήριο και ένιωθα μίσος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τέρατα. Αξίζουν την εσχάτη των ποινών». Η φωνή της γυναίκας είναι γεμάτη από πόνο, απογοήτευση και οργή.

Ο γιος της ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε τι συνέβαινε με τον παππού του, ανοίγοντας τον δρόμο και για τα άλλα παιδιά να μιλήσουν.

«Σκέφτηκα να τον σκοτώσω. Με συγκράτησαν τα παιδιά μου. Πέρασα ολόκληρη τη νύχτα άγρυπνη, σκεπτόμενη τι έπρεπε να κάνω. Ούτε για μια στιγμή δεν αμφέβαλα για τα λόγια των παιδιών μου. Ήξερα ότι έπρεπε να τα προστατεύσω με κάθε κόστος», λέει σοκαρισμένη η κόρη του δράστη.

Αναζήτησε βοήθεια από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου (Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας), που έγινε για εκείνη, όπως και για πολλές άλλες γυναίκες, ο φύλακας-άγγελός της.

«Χωρίς τη στήριξη του Συνδέσμου, δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη. Πρέπει να μιλάμε. Δεν είναι ποτέ αργά. Δεν πρέπει να σιωπούμε. Όχι άλλη βία στα παιδιά μας. Ούτε στον χειρότερο εχθρό μου τέτοιο κακό. Πολλές φορές λέμε ότι είναι αργά. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Να το θυμάστε». Η γυναίκα ξεσπά σε κλάματα. «Ποτέ δεν είναι αργά…», επαναλαμβάνει.

Αμετανόητος στο δικαστήριο

Ο 74χρονος σήμερα άνδρας, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο ήταν προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης, δεν είχε καν το σθένος να παραδεχθεί με ειλικρίνεια ενώπιον του δικαστηρίου το κακό που έκανε στην ίδια του την οικογένεια. Αν και στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο ΜΟΔ Ηρακλείου εμφανίστηκε να ομολογεί τις αποδιδόμενες πράξεις, στην πορεία άλλαξε στάση και τακτική. Κατά τη διαδικασία της απολογίας του αρνήθηκε τις κατηγορίες, στη συνέχεια τα έριξε στο αλκοόλ, ισχυριζόμενος ότι «δεν θυμάται», ακολούθως προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι ναι μεν άγγιξε τα παιδιά αλλά δεν υπήρχε πονηρή πρόθεση από μέρους του καθώς «όλα έγιναν κατά λάθος». Ίχνος πραγματικής ντροπής και μεταμέλειας. Κατά την απολογία του πάντως στην ανακρίτρια Ηρακλείου ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να υποστήριζε με έμφαση ότι «αν έχει διαπράξει τα αποδιδόμενα εγκλήματα, θα ήταν προτιμότερο να αυτοκτονήσει».

Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου αφορούσαν παρελθόντα έτη, όταν τα παιδιά ήταν ακόμα μικρά. Τα όσα ακούστηκαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό καθώς ο εν λόγω παππούς εκμεταλλεύτηκε με τον πιο ανήθικο και αισχρό τρόπο την εμπιστοσύνη και την αγάπη των παιδιών του αλλά και των εγγονιών του. Δεν δίσταζε να μιλάει με χυδαίο τρόπο, να απλώνει το χέρι του σε απόκρυφα σημεία όταν κάποιο παιδί κοιμόταν στο σπίτι του για παρέα ή επειδή ο ίδιος ο παππούς το είχε προσκαλέσει να τον βοηθήσει σε κάποια δουλειά, είτε το μετέφερε με το αυτοκίνητο σε εξωσχολική δραστηριότητα.