Νέα στοιχεία προκύπτουν από τη δικογραφία για τη φωτιά στην Ύδρα που φέρεται να ξεκίνησε από τη θαλαμηγό «Περσεφώνη» το οποίο είχαν ναυλώσει τουρίστες από το Καζακστάν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δυο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που βρισκόταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη» κατέθεσαν ότι πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά άκουσαν 15-20 κρότους και παρατήρησαν λάμψεις στον ουρανό.

«Καθόμουν στο κατάστρωμα του σκάφους, όταν άκουσα κρότους από τον διπλανό όρμο, και είδα στον ουρανό αντανακλάσεις φωτός δηλαδή σαν λάμψεις από πυροτεχνήματα. Συνολικά οι κρότοι ήταν 15 έως 20 συνεχόμενοι και ταυτόχρονοι με τις εκλάμψεις», κατέθεσε ο Έλληνας κυβερνήτης και αυτόπτης μάρτυρας της υπόθεσης.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι πήρε τη συνοδευτική βάρκα της θαλαμηγού μαζί με έναν ναύτη και έφτασαν σε κοντινή απόσταση από την θαλαμηγό Περσεφόνη.

«Πλησιάσαμε σε απόσταση 15 εως 20 μέτρα από το σκάφος, τους είπαμε αν χρειάζονται βοήθεια, αλλά οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν μας απάντησαν. Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι μήκους 150 μ. πάνω από την θάλασσα. Ήταν σκοτεινά και αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς και δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα», δήλωσε ο καπετάνιος και αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με το ERTnews.

Επιπλέον, από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως οι δυο μάρτυρες είδαν το βοηθητικό σκάφος της θαλαμηγού να κινείται μεταξύ παραλίας και σκάφους, μεταφέροντας αντικείμενα, κάτι που φέρεται να έγινε δύο με τρεις φορές.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης κατέθεσε πως βγήκε στα ανοιχτά του όρμου γιατί δεν είχε σήμα το τηλέφωνό του, για να ενημερώσει τις αρχές για την πυρκαγιά.

Στις καταθέσεις τους αναφέρουν ότι είδαν στην πρύμνη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία κηλίδα από υλικό λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, με την προέλευση της να είναι άγνωστη.

Από την πλευρά της η αστυνομία σχετικά με την υπόθεση και την διαφυγή των επιβατών της θαλαμηγού εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι της Τρίτης στην οποία αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαφυγή ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε αναμείχθηκε προανακριτικά στην εν λόγω υπόθεση, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από προανακριτική ή εισαγγελική Αρχή, σχετικά με την ύπαρξη μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».