Έχετε σκεφτεί να αξιοποιήσετε όλο αυτό το δίκτυο επαφών που έχετε χτίσει «για την πλάκα σας» στα social networking sites προκειμένου να βελτιώσετε τις επαγγελματικές σας προοπτικές; Οι δείκτες της ανεργίας αναμένεται να ανέβουν περισσότερο, και σε τέτοιους καιρούς χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε πιθανότητες εργασίας, πόσω μάλλον όταν αυτό το μέσο μας δίνει πρόσβαση σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους ανά τον κόσμο.
LinkedIn: Συνδεδεμένοι με την «αγορά»
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το LinkedIn είναι ίσως το πιο «συνειδητοποιημένο» social network της «πιάτσας». Σ’ αυτό, δεν γίνεται κανείς μέλος για να ανεβάσει τις φωτογραφίες από το μασκέ πάρτι, όπου ήταν ντυμένος Batman, ούτε για να φλερτάρει με μπρατσαράδες και μοντέλα, πίσω από τις ψεύτικες φωτογραφίες των οποίων κρύβονται ντροπαλές υπάρξεις. To LinkedIn φτιάχτηκε για να διασυνδέει εταιρείες και εργαζόμενους, καθώς και για να είναι άμεσα προσβάσιμο το επαγγελματικό προφίλ του κάθε ενδιαφερόμενου. Με άλλα λόγια, αν εργάζεστε, δημιουργείτε λογαριασμό στο LinkedIn και τον προσαρτάτε στο προφίλ της εταιρίας σας. Αν δεν εργάζεστε, διατηρείτε το προφίλ σας, έχοντας τα προσόντα και την προϋπηρεσία σας διαθέσιμα προς τις εταιρίες που είναι συνδεδεμένες στο LinkedIn.
Και τώρα που «γνωριστήκατε» με το LinkedIn, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να το χειριστείτε προς όφελός σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αυξήστε τις πιθανότητες να έχετε μια καλή προσφορά εργασίας, απλά και μόνο επιδιδόμενοι στο social networking -αυτό τουλάχιστον ξέρετε πολύ καλά πώς να το κάνετε, και σίγουρα θα σας είναι πιο ευχάριστο από το μαρκάρισμα αγγελιών στην εφημερίδα.
– Δημιουργήστε ένα προσεγμένο προφίλ. Αναφέρετε σε αυτό την προϋπηρεσία σας, τις συστάσεις που έχετε εξασφαλίσει, τις σπουδές σας και την θέση που σας ενδιαφέρει. Το σύντομο «βιογραφικό» σας θα πρέπει να συνοδεύεται από μία σοβαρή φωτογραφία, και όχι από αυτή του Batman που λέγαμε προηγουμένως.
– Χτίστε ένα δίκτυο επαφών. Όσους περισσότερους γνωστούς σας εντοπίσετε στο LinkedIn, τόσο το καλύτερο, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσετε σε άνθρωπο που γνωρίζει κάποιον άλλον, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία που σας ενδιαφέρει.
– Πείτε σε όλους ότι ψάχνετε για δουλειά. Το LinkedIn διαθέτει δυνατότητα status update, ανάλογο του Facebook, μέσω του οποίου μπορείτε να «διαλαλήσετε» πως ανήκετε στο διαθέσιμο έμψυχο υλικό αυτής της χώρας – ή και, γιατί όχι, του κόσμου. Επίσης, στις επιλογές του προφίλ σας, θα βρείτε την κατηγορία «interested in», όπου δεν συμπληρώνετε «men or women», όπως στο έτερο αγαπημένο σας site, αλλά «career opportunities», «job inquiries» κ.α.
– Εξασφαλίστε συστάσεις από τους πρώην εργοδότες σας. Αν χάσατε την δουλειά σας πρόσφατα, είναι η ιδανική ευκαιρία, σε δύσκολες περιόδους όπως αυτές, να ζητήσετε από το πρώην αφεντικό σας να γράψει τα καλύτερα για εσάς. Οι συνθήκες αναγκάζουν τους προϊσταμένους να νιώθουν τύψεις για τις απολύσεις και μία καλή συστατική επιστολή είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν για εσάς.
– Εντοπίστε τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και επικεντρωθείτε σε αυτές. Βρείτε αν κάποια από τις επαφές σας σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις συγκεκριμένες εταιρείες και «χαράξτε» την ηλεκτρονική σας πορεία προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, βλέπετε πως ένας πρώην συμφοιτητής σας γνωρίζει έναν υπάλληλο στο διαφημιστικό γραφείο που έχετε βάλει στο μάτι. Ζητήστε του να τον ρωτήσει αν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίες ή προοπτικές για κάτι ανάλογο στο εγγύς μέλλον, και, γιατί όχι, να προωθήσει το βιογραφικό σας στον αμέσως ανώτερό του. Από εκεί κι έπειτα, το CV σας θα βρει τον δρόμο του.
– Τσεκάρετε συχνά το tab «Jobs», στο οποίο όσες εταιρείες ψάχνουν επισήμως προσωπικό δηλώνουν τις ειδικότητες προς πρόσληψη.
– Μπείτε στα προφίλ των ανθρώπων που δουλεύουν στις εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τον απώτερο στόχο σας και δείτε στο βιογραφικό τους τα πρώτα τους βήματα. Έτσι, θα έχετε μια καλή ιδέα από ποια πόστα θα χρειαστεί να περάσετε μέχρι να φτάσετε σε μια ανάλογη θέση.
– Αν έχετε ήδη δουλειά, μην σταματάτε να χτίζετε το δίκτυο επαφών σας, καθώς ποτέ δεν ξέρετε πότε θα το χρειαστείτε. Προσοχή: Σε αυτήν την περίπτωση μην δηλώνετε πως ψάχνετε μια καλύτερη θέση εργασίας. Και το LinkedIn του αφεντικού σας έχει αφτιά.
Facebook: Παλιά μου τέχνη…
Το site του Mark Zuckerberg σίγουρα το ξέρουμε όλοι απ’ έξω κι ανακατωτά. Αυτό που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει, όμως, είναι η δύναμή του. Πέρα από τα συνηθισμένα –ο ήχος του chat window, τα likes, τα notifications και τα χιουμοριστικά σχόλια με φίλους-, ας μην ξεχνάμε ότι το Facebook έχει εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες (εκ των οποίων τα δύο μόνο από την χώρα μας). Δεν μπορεί, κάποιος από αυτούς θα είναι ο μελλοντικός σας εργοδότης ή συνάδελφος. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε:
– Η φωτογραφία του προφίλ σας πρέπει και εδώ να αναδεικνύει την πλευρά της προσωπικότητάς σας που ταιριάζει με την δουλειά που ψάχνετε. Αν ο στόχος σας είναι η δουλειά γραφείου, μία σοβαρή φωτογραφία από τους ώμους και πάνω είναι ιδανική. Αν αναζητάτε θέση εργασίας στον τομέα της τέχνης, για παράδειγμα, επιτρέπονται και οι πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, -αν τουλάχιστον δεν σκοπεύετε να κάνετε αίτηση για την θέση του κλόουν σε παιδικά πάρτι, η «μεθυσμένη» φωτογραφία την βραδιά της ορκωμοσίας σας και το αντίστοιχο album με όνομα «Πάλι λιώμα γίναμε» απορρίπτεται.
– Μην ντρέπεστε να αναφέρετε στο Facebook ότι ψάχνετε για δουλειά. Εκεί έχετε ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει, καθώς μεγάλο μέρος των επαφών σας είναι πραγματικοί σας φίλοι, οι οποίοι μετά χαράς θα σας διαβιβάσουν κάποια ευκαιρία εργασίας που έτυχε να ακούσουν και σκέφτηκαν πως θα σας ταίριαζε.
– Μην αναλώνεστε σε βαρετά και ανούσια status. Ο υποψήφιος εργοδότης σας αδιαφορεί για το αν χθες το βράδυ φάγατε μακαρόνια με κιμά και τριμμένο τυρί, αλλά δεν σας βγήκαν πολύ aldente. Φροντίστε να σχολιάζετε, ποστάρετε, κάνετε join σε σελίδες που δείχνουν τα ενδιαφέροντά σας και φανερώνουν πως είστε δραστήριος και ενθουσιώδης με το αντικείμενό σας.
– Παρακολουθήστε events που ανακοινώνονται στο Facebook και είναι πιθανό να εμπλουτίσουν τις γνωριμίες σας με άτομα, τα οποία μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και πληροφορίες για τον χώρο εργασίας που σας ενδιαφέρει.
Twitter: Τιτιβίστε το βιογραφικό σας
Από τον πρωθυπουργό της χώρας μέχρι και τα δωδεκάχρονα πιτσιρίκια, οι χρήστες του Twitter πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα φωτός. Αν είστε μέλος (και) σε αυτό το social networking site, θα γνωρίζετε πως οι δυνατότητες επικοινωνίας με πιθανούς –και απίθανους- ακολούθους, αλλά και ακολουθούμενους είναι απεριόριστες. Ένα απλό «@» και αυτομάτως συνδέεστε με τον στόχο σας.
Και εδώ, φροντίστε για τα βασικά: το κατάλληλο avatar, ένα ωραίο background και ένα ικανοποιητικό δίκτυο επαφών είναι απαραίτητα. Στην συνέχεια, φροντίστε στους λίγους χαρακτήρες που επιτρέπει το site, και στους οποίους μπορείτε να μιλήσετε για τον εαυτό σας, να συμπεριλάβετε το επάγγελμά σας. Επίσης, μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα link προς ένα online βιογραφικό σας.
Ακόμη καλύτερα, στείλτε τους ακολούθους σας κατευθείαν σε ένα προσωπικό σας blog που σχετίζεται με το αντικείμενό σας (δείτε πώς θα φτιάξετε το δικό σας blog δωρεάν και εύκολα στο σχετικό δημοσίευμα του in2life). Και εμπλουτίζετε τον τομέα δραστηριοτήτων σας στο βιογραφικό σας, και αποδεικνύετε στα υποψήφια αφεντικά σας πως ενδιαφέρεστε πραγματικά για το επάγγελμα. Άλλωστε, το blogging είναι άλλος ένας τρόπος δικτύωσης με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και διευρύνει τις γνώσεις και τις γνωριμίες σας.
Πηγή; in2life.gr