«Ανοίγει η αυλαία» στις 8 Ιουλίου στο Εφετείο για τη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, δυόμισι περίπου μήνες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης με την οποία κρίθηκαν ένοχοι μόνο 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους και μάλιστα με ποινές εξαγοράσιμες.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσδιορίστηκε σε χρόνο «ρεκόρ», καθώς ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, σε βαθμό πλημμελήματος, που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι ορατός.

Έτσι, έγινε αγώνας δρόμου προκειμένου να καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση και να τηρηθούν οι απαραίτητες προθεσμίες, ώστε να ξεκινήσει η δίκη στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Άλλωστε, με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, η πρόεδρος του πρωτόδικου δικαστηρίου απαλλάχθηκε από κάθε επαγγελματική υποχρέωση που είχε για τον μήνα Μάιο, προκειμένου να ολοκληρώσει την καθαρογραφή της απόφασης και να ανοίξει ο δρόμος για να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη στο Εφετείο.

Πάντως, το Εφετείο, μετά την άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, θα εξετάσει την υπόθεση από την αρχή, ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν εκτός από τους καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό σε ποινές μέχρι πέντε έτη και εκείνοι που κρίθηκαν αθώοι.

Η Εισαγγελία Εφετών άσκησε έφεση, λίγες μόνο ώρες μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, για το σύνολο της συμπεριλαμβάνοντας και τους αθωωθέντες, ενώ εξαιρέθηκε ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και νομικά δεν μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ηλικιωμένος άσκησε ο ίδιος έφεση, όποτε θα βρεθεί και εκείνος στο εφετείο μαζί με τους 20 συγκατηγορουμένους του.

Η έφεση αφορά τις ποινές, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες, αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.