Ελεύθερα αφέθηκαν λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Δευτέρας τα 18 άτομα που προσήχθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη το μεσημέρι στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οι έξι εκ των συνολικά 18 προσαχθέντων αφέθηκαν περί τις 21.00 και περίπου δύο ώρες αργότερα αφέθηκαν και οι άλλοι 12.
Κατά την έξοδο των έξι προσαχθέντων από το Αστυνομικό Μέγαρο έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους φοιτητές και εργαζόμενους.
Διαφωνία για το ποιος κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ
Εν τω μεταξύ διαφορετική εικόνα από εκείνη που έδωσε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της έδωσε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Μιχάλης Χρυσομάλλης, μιλώντας στον Alpha.
Η αστυνομία στη δική της ανακοίνωση είχε επικαλεστεί κλήση από τις πρυτανικές αρχές για την κατάληψη. Η θέση του κοσμήτορα όμως είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η κατάληψη έγινε από μια μειοψηφία και προσέθεσε: «Την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έκρινε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη. Μία ομάδα επέμεινε στην κατάληψη και επέβαλε σε μένα να αναβάλω τις εξετάσεις. Εγώ αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις».
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, όταν έγινε η κατάληψη «και για να αποφευχθούν τα χειρότερα ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων, κι έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις. Τότε η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως φοβισμένους κι ανήμπορους κι απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ.Χρυσοχοϊδη».
Νωρίτερα πάντως στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία, υποστήριζε πως: «Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Βερβεσός: Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή
«Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή» τονίζει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή τις συλλήψεις φοιτητών της Νομικής Σχολής Κομοτηνής στο Δημοκρίτειο, σήμερα Δευτέρα.
Η δήλωσή του:
«Η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προβλέπεται κατ’ εξαίρεση, για συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο.
Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο, που οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών κλάδων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαρκώς αυξάνονται
Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης
«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, καταδικάζοντας «απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις προσαγωγές».
Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρει: «Αυτά είναι τα προσφιλή “εργαλεία” της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της.
Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».
Γενικεύοντας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει».