Την ενοχή της διοικητικής διευθύντριας και ενός πρώην νοσηλευτή ψυχιατρικής κλινικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, για το θάνατο τροφίμου, ο οποίος βγήκε να καπνίσει και τυλίχτηκε στις φλόγες, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας.
Σήμερα στο δικαστήριο βρέθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παραυτουργία οι δύο νοσηλευτές που είχαν βάρδια τη στιγμή του συμβάντος, ο εφημερεύων γιατρός και η διοικητική διευθύντρια της κλινικής.
Όπως αναφέρει το larissanet.gr, όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε στα Τρίκαλα όμως η υπόθεση οδηγήθηκε ξανά στο ακροατήριο μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών.
Το χρονικό
Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 17 Ιανουαρίου του 2017.
Περίπου στις 5 το πρωί ο 54χρονος τρόφιμος που νοσηλευόταν στην κλινική 12 χρόνια και κάπνιζε συστηματικά από μικρή ηλικία, βγήκε να καπνίσει στο σαλονάκι που του είχε υποδείξει το νοσηλευτικό προσωπικό.
Την ίδια στιγμή ο νοσηλευτής που είχε την ευθύνη του ορόφου βρίσκονταν όπως κατέθεσε σε δωμάτιο προκειμένου να προετοιμάσει ορό για έναν άλλο τρόφιμο. Περίπου στις 5.20 αντιλήφθηκε τον καπνό στο χώρο και έτρεξε στο σαλονάκι όπου είδε τον 54χρονο, όρθιο, να καίγεται. Λίγο πριν τις 7 το πρωί ειδοποιήθηκε η αστυνομία, την ίδια περίπου στιγμή με τον αδερφό του θύματος.
Τι κατέθεσε ο αδερφός του θύματος
Κατά την πρώτη δικάσιμο την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε ο αδερφός του θύματος. Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, τον αδερφό του, ο οποίος έπασχε από νοητική στέρηση, φρόντιζαν οι γονείς του μέχρι την ηλικία των 42 ετών.
Όταν απεβίωσαν, οι συγγενείς του ανέθεσαν την φροντίδα του στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική όπου και παρέμεινε για τα επόμενα 12 χρόνια. Ο αδερφός του θανόντα κατέθεσε πως ο τελευταίος κάπνιζε τουλάχιστον δύο πακέτα την ημέρα και ανέφερε πως στα ρούχα του εντόπιζαν – όταν τον επισκέπτονταν- σημάδια καψίματος.
Το θεσμικό πλαίσιο για το κάπνισμα στις ψυχιατρικές κλινικές
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προέκυψε ότι ο γιατρός που παρακολουθούσε τον 54χρονο είχε δώσει άδεια να καπνίζει καθώς η απότομη διακοπή καπνίσματος θα επιδείνωνε την κατάσταση της υγείας του.
Να σημειωθεί ότι κατά το χρόνο τέλεσης του συμβάντος το κάπνισμα στις ψυχιατρικές κλινικές επιτρέπονταν μόνο σε υπαίθριους χώρους και μόνο για τους ψυχιατρικούς ασθενείς όπως όριζε εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010. Πριν την συγκεκριμένη εγκύκλιο το κάπνισμα επιτρεπόταν κανονικά σε όλους τους χώρους των ψυχιατρικών κλινικών. Μια εξαίρεση που έφερε το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο του 2009.
«Αναγκαίο κακό» είπε ο κατηγορούμενος γιατρός για το κάπνισμα
Για το θέμα του καπνίσματος ρωτήθηκε σχετικά από το δικαστήριο ο κατηγορούμενος γιατρός. Απάντησε πως γνώριζε για την απαγόρευση όμως, όπως είπε, ετέθη το ζήτημα αν μπορούσε να εφαρμοστεί ο νόμος τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι ασθενείς απαιτούν ειδική μεταχείριση.
Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παραχώρηση του καπνίσματος «αναγκαίο κακό» προκειμένου να αντιμετωπιστούν άλλες σοβαρότερες συμπεριφορές. Απάντησε επίσης σε ερώτηση της έδρας πως καμία κλινική δεν μπόρεσε να φτιάξει τον ειδικό χώρο που απαιτείται για τους ασθενείς που καπνίζουν.
Σχετικά με το επίμαχο περιστατικό κατέθεσε πως ήταν στο γραφείο του στον δεύτερο όροφο όταν άκουσε τις φωνές του νοσηλευτή. Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το πως γίνεται να μην άκουσαν τις φωνές του 54χρονου μόλις ξεκίνησε η φωτιά, απάντησε πως ήταν ένας ασθενής που δεν είχε την ικανότητα να φωνάξει καθώς μιλούσε πάντα χαμηλόφωνα και πως ενδέχεται να τον επηρέασε το μονοξείδιο του άνθρακα.
«Δεν περίμενα να γίνει αυτό το περιστατικό» είπε ο νοσηλευτής
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος νοσηλευτής που δούλευε στη κλινική από το 2008 μέχρι το 2017, κατέθεσε πως γνώριζε τον 54χρονο και τη συνήθεια του να ξυπνά νωρίτερα το πρωί και να καπνίζει στον συγκεκριμένο χώρο. Εκείνο το πρωινό, αφού τον είδε και τον χαιρέτησε πήγε στο δωμάτιο για να προετοιμάσει τον ορό. Ανέφερε πως από το συγκεκριμένο χώρο δεν είχε οπτική επαφή με το χώρο που κάπνιζε ο 54χρονος.
Συνειδητοποίησε τι συνέβη όταν είδε καπνούς και έτρεξε στον 54χρονο επιχειρώντας να σβήσει τη φωτιά με το λάστιχο. Σχετικά με την πυρανίχνευση κατέθεσε πως διέθεταν μόνο τα δωμάτια ενώ σε ερώτηση της προέδρου για το αν έγιναν όλα ορθώς σε εκείνη τη βάρδια ή αν θα έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό, απάντησε πως «εγώ θεωρώ ότι έγιναν όλα καλά στη βάρδια γιατί δεν περίμενα να γίνει αυτό το περιστατικό».
Η πρόταση του εισαγγελέα
Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων ξεκίνησε την αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας προτείνοντας την αθώωση του γιατρού και του δεύτερου νοσηλευτή βάρδιας καθώς όπως ανέφερε βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο της κλινικής και δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι γίνεται στον πρώτο.
Ωστόσο πρότεινε την ενοχή της διοικητικής διευθύντριας και του νοσηλευτή του πρώτο ορόφου.
Για τη διευθύντρια επεσήμανε την ευθύνη της για την εφαρμογή του νόμου στην κλινική αναλύοντας το θεσμικό πλαίσιο για το κάπνισμα στις ψυχιατρικές κλινικές. Για τον νοσηλευτή πρότεινε την ενοχή του καθώς δεν ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας και δεν είχε την ουσιαστική επιτήρηση των ασθενών του.
Το δικαστήριο τελικά αθώωσε τον γιατρό και τον δεύτερο νοσηλευτή και καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών την διευθύντρια και σε 15 μήνες τον νοσηλευτή έχοντας αναγνωρίσει νωρίτερα για την πρώτη το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και για τον δεύτερο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Και για τους δύο η ποινή έχει τριετή αναστολή.