Την τελευταία του πνοή άφησε έπειτα από αρκετές ημέρες νοσηλείας το 17χρονο κορίτσι, που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην Κρήτη, επειδή κατανάλωσε ζωϊκό βούτυρο.
Η 17χρονη βρισκόταν με το σχολείο της σε ξενοδοχείο της Αμμουδάρας. Σύμφωνα με το ekriti.gr, το οποίο μεταδίδει την είδηση, αναφέρεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι γιατροί είχαν πραγματοποιήσει εξετάσεις, είχαν καταλήξει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή.
Η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη εξ αρχής, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη, για να την κρατήσουν στη ζωή όλο αυτό το διάστημα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η 17χρονη μαθήτρια βρισκόταν σε σχολική εκδρομή, όταν το πρωί της Κυριακής, 10ης Δεκεμβρίου, έφαγε βούτυρο, ενώ είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ένιωσε αμέσως δυσφορία και έτρεξε στο δωμάτιό της, ώστε να κάνει ένεση αδρεναλίνης, η οποία, όμως, δεν πρόλαβε να δράσει. Στο δωμάτιό της τη βρήκαν χωρίς σφυγμό συμμαθητές και καθηγητές. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε και έφτασε δίχως καθυστέρηση, ενώ η 17χρονη είχε ήδη υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε.
Διευθυντής ΜΕΘ: «Αν είχε ειδοποιηθεί νωρίτερα το ΕΚΑΒ…»
Την εκτίμηση ότι αν είχε ειδοποιηθεί άμεσα το ΕΚΑΒ, ίσως η έκβαση της αλλεργικής αντίδρασης της 17χρονης μαθήτριας, μετά την κατανάλωση βουτύρου, να ήταν διαφορετική, έκανε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Ανέστης Κιούλπαλης.
Ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, τη σημασία των άμεσων και σωστών αντανακλαστικών στις περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών.
Στην περίπτωση της 17χρονης μαθήτριας του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, όλα δείχνουν πως χάθηκε πολύτιμος, όπως αποδείχθηκε, χρόνος από τη στιγμή που εμφάνισε την αλλεργική αντίδραση και πήγε στο δωμάτιό της, για να κάνει την ένεση αδρεναλίνης. Όπως ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης, «το παιδί ήξερε ότι ήταν αλλεργικό και παρακολουθείτο από ειδικούς παιδιάτρους αλλεργιολόγους στην Αθήνα, που του είχαν χορηγήσει τα ενεσάκια αδρεναλίνης, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έκτακτη ανάγκη». «Όμως», όπως συνέχισε, «η αδρεναλίνη από μόνη της, χωρίς άλλες παρεμβάσεις από ιατρικής πλευράς, δεν είναι απολύτως ασφαλής. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι άνθρωποι που έχουν σοβαρές αλλεργίες. Αν νιώσουν τα πρώιμα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει, εκτός από την έγχυση αδρεναλίνης που πρέπει να κάνουν, να ειδοποιήσουν αμέσως και το ΕΚΑΒ, ώστε να μη χαθεί χρόνος, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Σε αυτή την περίπτωση, αν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ τη στιγμή που το παιδί πήγαινε να πάρει το ενεσάκι του, ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική, παρότι αυτό δεν το ξέρει κανείς».
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου διευκρίνισε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι όποιος έχει αλλεργία καταλήγει στον θάνατο, αλλά, επειδή υπάρχουν και αυτές οι μορφές έντονης αλλεργικής αντίδρασης, κατά τις οποίες σταματά η κυκλοφορία και κάνει ο άνθρωπος ανακοπή, καλό είναι να ενημερώνεται γρήγορα το ΕΚΑΒ, ώστε και η αντιμετώπιση να γίνεται άμεσα. Όσο πιο γρήγορη είναι η αντιμετώπιση τόσο αποτελεσματική θα είναι».