Ως συγγραφέας η επιτυχία της οποίας απλώνεται σε αρκετές ηλικιακές ομάδες, η Μπλάιτον είναι κυρίως γνωστή για τις περίφημες εφηβικές περιπέτειες των «Πέντε Φίλων» (21 βιβλία) και των «Μυστικών Εφτά» (15 βιβλία), που όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τιμήσει με μανία!

Η Βρετανή έγραψε περισσότερα από 600 βιβλία(!) στα 40 χρόνια της λογοτεχνικής της καριέρας, με το έργο της να μένει συνυφασμένο με τα παιδικά χρόνια των περισσότερων από μας.

Παρά τη φήμη ωστόσο, τις 600 εκατομμύρια πωλήσεις και τη μετάφραση των βιβλίων της σε 90 και πλέον γλώσσες, η κριτική δεν έλειψε και έπεσε μάλιστα σαν πέλεκυς στο έργο της, κυρίως για τα ρατσιστικά και σεξιστικά θέματα που αντικατόπτριζαν βέβαια την εποχή της.

Κάποιες μάλιστα βιβλιοθήκες έχουν θέσει περιορισμούς στα βιβλία της λόγω των θεματικών αυτών, με την Μπλάιτον να παραμένει ωστόσο η δημοφιλέστερη ίσως συγγραφέας της προεφηβικής λογοτεχνίας…

Πρώτα χρόνια

Η Ένιντ Μπλάιτον γεννιέται στις 11 Αυγούστου 1897 στο Λονδίνο μέσα σε εργατική οικογένεια, ως το μεγαλύτερο από τα 3 παιδιά. Ο πατέρας σύντομα θα εγκαταλείψει τη φαμίλια και οι σχέσεις της μικρής με τη μητέρα της θα σκιάζονται έκτοτε από το γεγονός.

Το ταλέντο της Ένιντ στη συγγραφή θα λάμψει ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, με τη μητέρα ωστόσο να μην εγκρίνει τις λογοτεχνικές της αναζητήσεις. Η ίδια ωστόσο θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στις συγγραφικές της ικανότητες και θα αρχίσει να στέλνει τη δουλειά της σε πλήθος περιοδικών για δημοσίευση, με το πρώτο της ποίημα να βρίσκει τελικά τον δρόμο προς το κοινό μέσω του περιοδικού «Nash».

Ως παιδί, ήταν ιδιαίτερα λαμπρή τόσο στα μαθήματα όσο και στο πιάνο, μια καριέρα που εγκατέλειψε ωστόσο για να γίνει δασκάλα. Διδάσκοντας λοιπόν για 5 χρόνια σε σχολεία της Βρετανίας, συνεχίζει να γράφει μανιωδώς με το όνειρο να καταφέρει να εκδώσει κάτι κάποια στιγμή…

Λογοτεχνική καριέρα

Το όνειρο έγινε όντως πραγματικότητα με το πρώτο της έργο, μια συλλογή παιδικών ποιημάτων («Child Whispers»), να εκδίδεται το 1922. Δύο χρόνια αργότερα, παντρεύεται τον Hugh Alexander Pollock, επιμελητή εκδόσεων στον οίκο που θα εκδώσει τελικά τα δύο επόμενα βιβλία της, με τον οποίο θα αποκτήσει τις δύο κόρες της (1931 και 1935).

Σε ηλικία 25 ετών, θα ζήσει μια σειρά από τραυματικά γεγονότα που θα σημαδέψουν τον εύθραυστο ψυχισμό της. Η ίδια αρχίζει να παρουσιάζει πλέον σημάδια ψυχικής αστάθειας. Διατηρεί αρκετές εξωσυζυγικές σχέσεις και το 1941 χωρίζει τελικά τον σύζυγό της για να παντρευτεί λίγο αργότερα (1943) τον λονδρέζο γιατρό Kenneth Fraser, έναν από τους παράνομους δεσμούς που διατηρούσε όσο ήταν παντρεμένη. Παρά τις ερωτικές περιπέτειες της εποχής ωστόσο, η ίδια θα παραμείνει πιστή στο δεύτερο στεφάνι της μέχρι τον θάνατό της το 1968.

Αυτή την εποχή η πένα της Μπλάιτον γεννά τους «Πέντε Φίλους» (The Famous Five – 21 μυθιστορήματα, 1942-1963), μια σειρά από μυστηριώδεις περιπέτειες δηλαδή που ζουν τέσσερις εφηβικοί χαρακτήρες (Julian, Dick, Anne, George) και ο σκύλος Timmy.

Στην άλλη περίφημη σειρά της, τη «The Five Find-Outers and Dog» (15 βιβλία, 1943-1961), πέντε παιδιά και ο σκύλος τους λύνουν τα μυστήρια πιο γρήγορα συνήθως από την αστυνομία, ενώ στους πασίγνωστους «Μυστικούς Εφτά» (The Secret Seven – 15 περιπέτειες, 1949-1963) ακολουθείται η ίδια υπερεπιτυχημένη συνταγή…

Οι λογοτεχνικές ιστορίες της Μπλάιτον μπορούν να καταχωριστούν σε 3 διαφορετικές κατηγορίες: στην πρώτη, όπου τα παιδιά είναι ανεξάρτητα από τους γονείς τους και μπλέκονται σε περιπέτειες και άλυτα μυστήρια, στη δεύτερη, η οποία περιλαμβάνει θέματα παιδιών που είναι εσώκλειστα σε σχολεία και αφορά στη σχολική ζωή και σε φάρσες, και στην τρίτη, όπου έχει να κάνει με τον κόσμο της φαντασίας, με τα παιδιά να μεταφέρονται σε παράξενα μέρη με ξωτικά, νεράιδες και άλλα γεννήματα της φαντασίας της.

Η ίδια συνέγραψε εκατοντάδες βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, που περιλαμβάνουν από παραμύθια και πρώτα σχολικά αναγνώσματα μέχρι μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, φυσιολατρικά βιβλία και κείμενα βιβλικών θεμάτων, ακόμα και μη λογοτεχνικά έργα. Σε πολλά μάλιστα χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Mary Pollock», με το τελευταίο της πρωτότυπο έργο να κυκλοφορεί το 1963, παρά τις αναρίθμητες κατοπινές εκδόσεις και συλλογές «ανακυκλωμένου» υλικού.

Η δουλειά της δέχεται σήμερα κριτική για τον «εξιδανικευμένο κόσμο που παρουσιάζει» καθώς και για τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια που ελλοχεύουν στις σελίδες της, παρά το γεγονός ότι αποτελούν στοιχεία συνυφασμένα της εποχής που τα γέννησε.

Η κριτική ποτέ δεν απείλησε φυσικά την αγάπη των παιδιών για τα βιβλία της, τα οποία συνεχίζουν να εκδίδονται σε 90 και πλέον χώρες ενθουσιάζοντας τους μικρούς φίλους όλου του κόσμου.

Κατοπινά χρόνια και κληρονομιά

Με τον θάνατο του συζύγου της το 1967, και η δική της υγεία άρχισε να φθίνει. Η ίδια φέρεται να έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και μεταφέρθηκε σε γηροκομείο για την καλύτερη φροντίδα της.

Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών έφυγε από τη ζωή στις 28 Νοεμβρίου 1968, σε ηλικία 70 ετών, ως μια υπερεπιτυχημένη λογοτέχνις 600 και πλέον εκατομμυρίων αντιτύπων. Σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό της, ούτε η ίδια ούτε το έργο της έχουν ξεχαστεί, καθώς συνεχίζει να ψυχαγωγεί, να διδάσκει και να εμπνέει τα παιδιά της οικουμένης καλώντας τα να παρατηρήσουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν τελικά τον κόσμο…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr