Τους οικολόγους υποψήφιους, που υποστηρίζουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, στα γραφεία του κόμματος, σε εκδήλωση με θέμα: «Το διακύβευμα των εκλογών και η συμβολή της πολιτικής οικολογίας στην νέα διακυβέρνηση».

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν υποψήφιοι των Ο.Π., ενώ συμμετείχαν επίσης και η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια Εκτελεστικής Γραμματείας των Ο.Π. και υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων, καθώς επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψήφια βουλευτής Χαρά Καφαντάρη (Β’ Αθηνών) και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Χάρης Κωνσταντάτος.

Η κ. Ευθυμιάτου αναφέρθηκε στις διαστάσεις του διλήμματος βάσει των οποίων αποφασίστηκε η νέα εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η στήριξη για να συνεχιστεί αυτό που ξεκίνησε». Είπε ειδικότερα, ότι πρώτο στοιχείο ήταν το ποιος πολιτικός χώρος και ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα, η οποία έχει να κάνει με τα στοιχεία της συμφωνίας που οι Ο.Π. θεωρούν αποτέλεσμα συμβιβασμού. Το δεύτερο στοιχείο ήταν το ποιες δυνάμεις θα μπορέσουν να αλλάξουν την πορεία της χώρας, τελειώνοντας με το παλιό και, το τρίτο, είναι τα κριτήρια με τα οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί το επενδυτικό πακέτο, κάτι που πρέπει να γίνει με κριτήρια βιωσιμότητας, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Β’ Αθήνας Γιάννης Τσιρώνης, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα που του εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο και τους συντρόφους του Οικολόγους. «Ήταν μια πορεία να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της για να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε και είπε ότι «έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες απο το ‘λόμπι της δραχμής’ και τις ισχυρές οικονομικές ελίτ της ΕΕ να μας πετάξουν έξω και το έκαναν γιατί με υποτιμημένο νόμισμα θα μπορούσαν να λεηλατήσουν τη χώρα σε πολύ χαμηλές τιμές». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι , ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ότι μπορούν και συνεργαζόνται όταν υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες, όπως μπορούν και να συνεργάζονται με κόμματα «δεξιά», όπως τους ΑΝΕΛ, με τους οποίους είπε ότι ήταν καλή και έντιμη συνεργασία.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψήφια βουλευτής (Β’ Αθηνών) Χαρά Καφαντάρη, χαρακτήρισε άκρως φυσιολογικό η συνεργασία της 25ης Γενάρη με τους Ο.Π. να συνεχίζεται και σήμερα. «Η περιβαλλοντική διάσταση είναι συνυφασμένη με την πολιτική μας πρόταση και δράση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που υπάρχει στο πρόγραμμα μας και θα δώσουμε πιο συγκεκριμένα δείγματα στην αυριανή κυβέρνηση που πιστεύω ότι θα σχηματίσουμε και όταν λέμε ότι ξεμπερδεύουμε με το παλιό, τη διαπλοκή κτλ, περιλαμβάνει να τελειώσουμε και με το παλιό μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε. Η κ. Καφαντάρη ανέφερε ότι η συμφωνία μαζί με τα αρνητικά της έχει και περιθώρια ελευθερίας και ελαστικότητας, τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης και το ρήγμα που υπέστη η Ευρωζώνη, μίλησε για τη δέσμευση για τη διευθέτηση του χρέους και σημείωσε ότι το αναπτυξιακό πακέτο θα πρέπει να ενισχύσει τη μικρομεσαία και νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εκπαίδευση.

Ο Χάρης Κωνσταντάτος μετέφερε τον χαιρετισμό του ΣΥΡΙΖΑ, της ΚΕ. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει την οικολογική θεώρηση από την ίδρυσή του και βρέθηκε πρωτοπορία στους περιβαλλοντικούς αγώνες. «Συμπορευθήκαμε με τους Οικολόγους Πράσινους και άλλα κινήματα σε μια πορεία που τραβάει από μακριά και θα πάει παραπέρα», σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση αυτοί οι μήνες έφεραν πιο κοντά τους δύο πολιτικούς χώρους μας και αυτό φαίνεται και από τη διεθνή στήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων στην Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα». Είπε ότι η έξοδος ταυτόχρονα από την οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση μπορεί να γίνει αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ως ενιαίο και σημείωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει εκτεκταμένα σημεία για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την ενέργεια, τον αγροτικό χώρο και την παραγωγική ανασυγκρότηση. και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Ο Κώστας Διάκος (Α’ Αθήνας), επισήμανε αναφορά του κ. Τσίπρα πέρυσι τον Γενάρη ότι η συνεργασία ανάμεσα στην αριστερά και την Οικολογία είναι στρατηγικού χαρακτήρα και όχι ευκαιριακή ενόψει εκλογών. Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι ασχολούνται όχι μόνο με το περιβάλλον, αλλά και με την οικονομία, π.χ. την κοινωνική οικονομία. Ο Νίκος Καλαποθαράκος (Α’ Πειραιά), ανέφερε ότι «η οικολογική διάσταση δεν είναι συμπλήρωμα αλλά βάθος και ουσία σε όλους τους τομείς». Ο Κώστας Σακοράφας (Α΄Αθήνας), ανέφερε ότι η κοινή κάθοδος θα βοηθήσει πολύ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα, «έχουμε φρέσκιες ιδέες όχι μόνο στα περιβαλλοντικά ζητήματα». Τέλος, η Δέσποινα Αλάτση- Φράιλιχ (Β’ Αθήνας), εστίασε στους αγώνες που πρέπει να γίνουν για την παιδεία και την υγεία.

Επιπλέον, στη Β’ Αθήνας είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, ο Κώστας Καλογράνης στο υπόλοιπο Αττικής ο Κώστας Καλογράνης και στη Β’ Πειραιά, ο Γιώργος Δημητρίου.