Την άποψη πως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη και ότι «δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα» εξέφρασε την Πέμπτη (30/3) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την πληγή που πριν ένα μήνα άνοιξε στα Τέμπη. Με σεβασμό και ευαισθησία. Γιατί η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή. Δεν κλείνει για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Δεν κλείνει για κανένα μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως αυτήν την απαίτηση έχουν «σήμερα οι οικογένειες που πενθούν, οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» ενώ τόνισε πως υπάρχει «χρέος να δώσουμε χώρο στο φως και στην αλήθεια».
«Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν. Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους».
«Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί, και σε αυτό το τραγικό συμβάν, στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
«Η κυβέρνηση βαφτίζει τις πληγές στο σώμα της ελληνική κοινωνίας ως αναπότρεπτες και εισαγόμενες»
Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, 111 επιπλέον άρθρα που «είναι ετερόκλητες διατάξεις διαφόρων υπουργείων και εξυπηρετήσεις τής τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές». «Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και στους συγγενείς τους», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «καθρεφτίζει σε επίπεδο συμβολισμού, τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σε μια στιγμή».
Συγκεκριμένα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη «βαφτίζει τις πληγές στο σώμα της ελληνική κοινωνίας ως αναπότρεπτες και εισαγόμενες» όπως και «τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων παιδιών, θυσία» και «τις κρίσεις, ως ευκαιρία». «Για ποιον θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Της πανδημίας, της ενέργειας, της ακρίβειας. Ευκαιρία για να αβγατίσουν τον πλούτο τους λίγοι. Και ευκαιρία για περισσότερα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, και ενίσχυση του κομματικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως η «εύκολη δικαιολογία για τον κύριο Μητσοτάκη, σε όλα τα δύσκολα» είναι «ότι δεν έχει την ευθύνη γιατί δεν ήξερε».
«Ωραίο επιτελικό κράτος… Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή ”δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Κάνοντας λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας», ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε σε τι αποσκοπεί ο διορισμός από τον πρωθυπουργό τριμελούς επιτροπής πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα, αφού είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ακόμα πιο «προσβλητικό» και «προκλητικό» ότι φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το «ακαταδίωκτο» της επιτροπής.
«Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως «ο δρόμος της συγκάλυψης, όμως, δεν υπάρχει πια. Τελείωσε στα Τέμπη. Δεν ανέχεται άλλη συγκάλυψη η κοινωνία».
Υπογράμμισε δε την ανάγκη να «απαντηθούν τα γιατί», που περιλαμβάνουν από την εγκατάλειψη του κέντρου τηλεδιοίκησης μετά την πυρκαγιά του 2019 μέχρι τους «παράνομους» διορισμούς σταθμαρχών. «Αν δεν τα απαντήσουμε θα κρυβόμαστε πίσω από τις διαχρονικές παθογένειες ενός κράτους, όμως, που εσείς φτιάξατε, διατηρήσατε, μοιραστήκατε και εκμεταλλευτήκατε με όλους τους δυνατούς τρόπους», είπε και συμπλήρωσε: «Για να φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι στου κακού τη σκάλα όταν αποφασίσατε να βαφτίσετε επιτελικότητα την αναποτελεσματικότητά του. Και αριστεία την οικογενειοκρατία, το ρουσφέτι, το βόλεμα, τη διαφθορά. Και προστασία τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής στο βωμό κάθε κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας» .
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως το μήνυμα όλης της κοινωνίας είναι «ως εδώ!», διαμηνύοντας εν όψει εκλογών πως «όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τη ζωή των ανθρώπων η αλλαγή γίνεται ανάγκη».