Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και την απόδοση δικαιοσύνης όσων ευθύνονται για το χαμό τόσων ανθρώπων μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, στον Γιώργο Κακούση και την Άννα Λιβαθυνού όπου ήταν καλεσμένος, πως το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα κρίνουν ποιος είναι ο καλύτερος για να κυβερνήσει την χώρα για την επόμενη τετραετία.
«Δεν πιστεύω ότι ένα γεγονός, όσο και αν έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις σε όλους μας, καθώς χάθηκαν 57 άνθρωποι -κυρίως νέοι- στα Τέμπη, μπορεί να καθορίσει την κατάσταση της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Η κυβέρνηση ακόμη και σε αυτό το τραγικό συμβάν, κινήθηκε με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, αναγνώρισε λάθη και αδυναμίες και προχωρά γρήγορα στην διόρθωση τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι οι υπαίτιοι και οι υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί, οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και θα έχουν παραδειγματική τιμωρία. «Πιστεύω όμως ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα, να εργαλειοποιεί τον πόνο και την συντριβή ενός ολόκληρου λαού για ένα τέτοιο γεγονός, για να πετύχει κομματικά και ιδιοτελή συμφέροντα» συνέχισε.
Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη, από αλλαγές, τομές και συνέχεια στην πορεία της τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν είναι η ώρα να διακινδυνεύσουμε να επαναλάβουμε αποτυχημένα πειράματα του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε σταθερές και σίγουρες λύσεις με την Νέα Δημοκρατία».
«Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα»
Αναφερόμενος στα διακυβεύματα της επόμενης τετραετίας, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε: «Το πρώτο πράγμα στις εκλογές είναι να δούμε τι ανάγκες έχει η ίδια η κοινωνία, ο Ελληνικός λαός και η πατρίδα μας. Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη πορεία στην οικονομία, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες καλύτερα εισοδήματα για όλους τους Έλληνες και καλύτερες προοπτικές ζωής, ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορα και την ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια στο σύνολο της χώρας, ποιος είναι αυτός που μπορεί να ανασυγκροτήσει τον κρατικό μηχανισμό και να αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών».
Για την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις κάλπες ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα. «Δεν μπορεί επειδή έχουμε εκλογές κάποιοι να αναπαράγουν μίσος και τοξικότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα, από σοβαρό, πολιτισμένο, ανθρώπινο διάλογο, όπου φυσικά θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας, θα υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους ανθρώπινου πολιτισμού και όχι πρωτοφανούς ανθρωποφαγίας η οποία ξεφεύγει από κάθε όριο και κάθε λογική».
Επισήμανε δε ότι απαίτηση του ελληνικού λαού είναι ο σεβασμός στους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού. «Οι Έλληνες έχουν κουραστεί από την αθλιότητα, από τις συκοφαντίες, από την τοξικότητα και από τον διχαστικό λόγο. Σκληρή αντιπαράθεση μπορεί να υπάρξει. Αλλά πρέπει να υπάρξει με πολιτικά επιχειρήματα, με αντικρουόμενα πολιτικά επιχειρήματα, με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις όχι όμως με τέτοια τοξικότητα, όχι με έναν λόγο μίσους ο οποίος παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες και δεν έχει καμία σχέση με την εποχή μας».
«Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διευκρινίσει τι θέλει να γίνει στη χώρα»
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, θύμισε ότι το 2012-2015 το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός τότε ήταν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς, γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν το πρώτο κόμμα. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή για τη Νέα Δημοκρατία.
«Πιστεύω λοιπόν, ότι αν κάποιος σκέφτεται πρώτα το συμφέρον της χώρας δεν πρέπει να ξεκινά με τη συζήτηση του ποιος θα είναι Πρωθυπουργός, αναφέρομαι στον κ. Ανδρουλάκη και στο τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Κάθε κόμμα πιστεύω ότι θέλει για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του, έτσι συμβαίνει με τα κόμματα εξουσίας. Εμείς πιστεύουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος για να είναι Πρωθυπουργός και θα είναι Πρωθυπουργός με τη ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διευκρινίσει τι θέλει να γίνει στη χώρα και θα πρέπει να αποδεχτεί τις πραγματικότητες και τους συσχετισμούς που θα φέρει ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του».
«Δεν έχει δουλειά η συμφωνία των Πρεσπών με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα»
Ερωτηθείς για τη θέση που εξέφρασε ο κ. Νίκος Φίλης ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:
«Δεν έχει καμία δουλειά η συμφωνία των Πρεσπών με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια λαθεμένη συμφωνία, ήταν μία λαθεμένη για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συμφωνία η οποία δεν ήταν υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας». Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι αν η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο, δημιουργούνται οι βάσεις για την καλή γειτονία ανάμεσα στα δύο κράτη.
Για τη Μύκονο: Οι νόμοι ισχύουν για όλους
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι θα εφαρμοστούν από την ΕΛ.ΑΣ. ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για την εφαρμογή του νόμου.
«Το σύνολο των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να εμπλακεί για να αντιμετωπίσει το πολύπλοκο και πολυπλόκαμο έγκλημα το οποίο υπάρχει στην Μύκονο». Και πρόσθεσε: «Οι νόμοι ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα, οι νόμοι ισχύουν για όλους. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει στη δράση που θα έχουν όλες οι κρατικές υπηρεσίες σε οτιδήποτε της ζητηθεί, και εμείς αυτοτελώς θα κάνουμε αυτά που πρέπει για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα».
Αναφερόμενος στην οπαδική βία έκανε λόγο για απάνθρωπες συμπεριφορές και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να εφαρμόζεται ο νόμος. Πιστεύω ότι πρέπει σε αυτό να συνδράμουν επαναλαμβάνω όλοι, η ίδια η κοινωνία, οι ίδιοι οι αθλητικοί φορείς που οργανώνουν τα πρωταθλήματα οποιουδήποτε αθλήματος και κυρίως οι Ανώνυμες Εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, θα πρέπει να συνδράμουν στο χτύπημα του χουλιγκανισμού. Σε αυτή τη βάση ήταν άλλωστε και οι νομοθετικές αλλαγές που έκανε η κυβέρνησή μας μετά τη τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού».