Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου τα εκλογικά επιτελεία όλων των κομμάτων εργάζονταν πυρετωδώς προκειμένου να μπουν στην τελική ευθεία για την εκλογική μάχη η οποία φάνταζε κοντά. Όμως, μέσα σε λίγα λεπτά όλα αυτά άλλαξαν με την χώρα να περνάει ένα από τα πιο ισχυρά σοκ των τελευταίων ετών και τα πάντα να επισκιάζονται από μια τραγωδία.
Και 13 ημέρες μετά, η τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να καλύπτει τα πάντα με την κυβέρνηση να έχει ρίξει όλο το βάρος στην διαλεύκανση της υπόθεσης, στην ανακούφιση των οικογενειών που βυθίστηκαν στο πένθος αλλά και να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Παράλληλα όμως, η χώρα πρέπει να προχωρήσει και να καταρτισθεί το πλάνο που θα μας οδηγήσει στις κάλπες σε ένα όσο γίνεται πιο καθαρό πολιτικό τοπίο έτσι ώστε οι πολίτες να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση.
Ο εκλογικός σχεδιασμός λοιπόν έχει ανατραπεί, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν πριν το Πάσχα και σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr δεν θα διεξαχθούν ούτε και αμέσως μετά από αυτό. Όπως ήδη έχουμε γράψει οι κάλπες της απλής αναλογικής αναμένεται να στηθούν στα τέλη Μαΐου και συγκεκριμένα την τρίτη εβδομάδα του τελευταίου μήνα της Άνοιξης, στις 21 του μήνα.
Κι αυτό, γιατί πρέπει να μεσολαβήσει καθαρός χρόνος από το Πάσχα και μετά έτσι ώστε να τεθούν και άλλα ζητήματα στην προεκλογική ατζέντα και όχι μόνο το θέμα των Τεμπών.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Μαΐου
Αν τελικά οι πρώτες κάλπες στηθούν στα τέλη Μαΐου τότε ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να καταδειχθεί η πρόοδος σε όλα όσα δρομολογούνται για τον σιδηρόδρομο. Επίσης, θα έχει διαφανεί από την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σε μεγάλο βαθμό ποιος ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα και θα έχει εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής. Θα υπάρχει απόσταση από αυτό το οδυνηρό γεγονός και αναπόφευκτα θα έχει κοπάσει σε μεγάλο βαθμό η οργή έτσι ώστε στην κάλπη να ψηφίσουν όχι μόνο με το συναίσθημα.
Θα έχει δοθεί επίσης η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στον απολογισμό του έργου της αλλά και να υλοποιήσει όλα όσα αναπόφευκτα έμειναν πίσω μετά τα τραγικά γεγονότα.
Βέβαια, το ρίσκο της μεγάλης προεκλογικής περιόδου μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα στην οικονομία αλλά και στις επενδύσεις καθώς όλοι θα τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να μάθουν τον επόμενο κυβερνήτη της χώρας.
Επίσης, οι εκλογές θα βρουν την χώρα εν μέσω τουριστικής σεζόν και αυτό αναπόφευκτα θα σημάνει και αύξηση του ποσοστού της αποχής καθώς κάποιοι θα προτιμήσουν τις διακοπές από την ψήφο, ενώ και οι νέοι κυρίως που εργάζονται στα νησιά θα απέχουν αναγκαστικά από την γιορτή της δημοκρατίας.
Το διακύβευμα
Όπως ήταν φυσικό, μετά το τραγικό δυστύχημα, εκτός από τον εκλογικό σχεδιασμό άλλαξαν και οι προτεραιότητες. Όχι όμως και η ουσία. Πριν το τραγικό χρονικό ορόσημο της 28ης Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν και να επιλέξουν αν θέλουν η χώρα να πάει μπροστά ή να γυρίσει πίσω. Αυτό, δεν αλλάζει όμως στην εξίσωση μπαίνει πλέον και κάτι άλλο. Η αλλαγή σε αντιλήψεις και νοοτροπίες που ανήκουν στο παρελθόν.
Όπως εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος η μάχη διαρκείας και η σύγκρουση με το βαθύ αναχρονιστικό κράτος, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ την συζήτηση και τις προσπάθειες που κάνει εδώ και 4 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα κράτος με περισσότερη λογοδοσία και αξιοκρατία.
«Η συγγνώμη Μητσοτάκη, η παραίτηση Καραμανλή αλλά και η παραδοχή των λαθών που έχουν γίνει δείχνουν ότι η συγκεκριμένη παράταξη δεν φοβάται να τσαλακωθεί και να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μοναδική έγνοια να πει ότι δεν φταίει για τίποτα», σημείωνε με νόημα το κυβερνητικό στέλεχος.
Το στοίχημα πλέον για την κυβέρνηση είναι να πείσει τους πολίτες ότι όλα θα εξελιχθούν με απόλυτη διαφάνεια και με σωστή αξιολόγηση.