«Σήμερα για 13η ημέρα καίγεται ο Έβρος και η Ροδόπη. Εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία εικοσαετία και αυτή τη στιγμή κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείναν πυρήνας του δάσους της Δαδιάς. Η αγωνία των επιστημόνων του πεδίου, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είναι πως δεν έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη στην κατάσβεση – αυτό υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι κάτι που πρέπει να το καταθέσουμε. Η κυβέρνηση άφησε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη μπροστά σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο. Η εξέλιξη των πυρκαγιών είναι δική σας πολιτική ευθύνη, είναι και προσωπική σας ευθύνη κύριε Μητσοτάκη» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, συνέχισε, δεν μπορείτε να κάνετε εξαγγελίες. Αυτά που είπατε το 2021 και το 2022 δεν έγιναν, και τώρα κινδυνεύει κόσμος. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την ύψιστη υποχρέωση που έχει πολιτεία, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Δεν εμπεδώνεται ασφάλεια όταν ανατινάζεται αποθήκη πυρομαχικών, όταν πάνω από 100 Κροάτες χούλιγκανς έρχονται στην Αθήνα και δολοφονούν ή όταν αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί στην εθνική οδό. Αυτά είναι πρόσφατα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής σας. Κυβερνάτε 4 χρόνια τώρα και δεν χωρούν δικαιολογίες. Προφανώς και υπάρχει κλιματική κρίση και δη εντεινόμενη. Τα λέγαμε πολλά χρόνια πριν εμείς αυτά. Αλλά δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για την ανεπάρκεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στη χώρα».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε επίσης ότι «μετά από 13 ημέρες που καίει η φωτιά στον ακριτικό Έβρο, ο πρωθυπουργός δεν έχει πάει να δει από κοντά την κατάσταση, ενώ επιλέξει αύριο να μεταβεί στη Ρόδο. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ήταν και υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο. Δομήσατε μια στρατηγική ότι ο ακριτικός Έβρος θα είναι πυλώνας ασφάλειας της χώρας μας, ένας ενεργειακός κόμβος και πύλη της Ευρώπης. Τώρα, έχει γίνει συνώνυμο της καταστροφής, της αγωνίας και της ανασφάλειας».