«Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα το Κυπριακό για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Είναι αυτονόητο ότι αυτό που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως σαφές και θα γίνει πράξη στο ακέραιο, Ελλάδα και Κύπρος είναι απολύτως ταυτισμένες στην διεκδίκηση των αυτονόητων αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Με αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδωσε το στίγμα για το πως θα κινηθεί η Ελλάδα μετά τις προκλήσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Πύλα.

Ερωτηθείς από το Newsbeast για το ποιες άλλες κινήσεις σχεδιάζουν Αθήνα και Λευκωσία και αν πρόκειται να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Όπως είχαμε αναφέρει μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με Ερντογάν υπάρχουν μια σειρά συναντήσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί σε 3 διαφορετικά επίπεδα. Όπως έχει προαναγγελθεί θα συνεχιστούν αυτές οι επαφές και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Θα ανακοινωθούν στον σωστό χρόνο από τον αρμόδιο υπουργό».

Πρόσθεσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική εκφράζεται με σαφήνεια για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Για την κατάφωρη παραβίαση του στάτους κβο και της απρόκλητης επίθεσης στην Κύπρο θέλω να δούμε ότι η χώρα μας είναι ισχυρή σε όλα τα επίπεδα. Προφανώς θα τεθεί σε όλα τις συναντήσεις σε κάθε τόνο το θέμα. Έχουμε σήμερα μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση αλλά όπως μίλησε και ο πρωθυπουργός με τον κ. Χριστοδουλίδη η Ελλάδα θα θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα υπερασπιζόμενη τα δίκαια του Κυπριακού λαού.

Κυβέρνηση για Ράμα: Δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί

Στο ερώτημα γιατί δεν είναι η Αλβανία απόψε στο δείπνο των ηγετων των Δυτικών Βαλκανίων κλήθηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αν αυτό αποτελεί μήνυμα προς τη γειτονική χώρα με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη.

«Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προεκλήθη ο πρόεδρος της Αλβανίας ο οποίος και δεν θα παραβρεθεί», είπε χαρακτηριστικά.