Τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας παρακολουθεί η κυβέρνηση και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται από την ΕΛ.ΑΣ για το επιχειρησιακό σκέλος.

Τα τραγικά και απίστευτης αγριότητας γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας έχουν συνταράξει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά έχουν προκαλέσει προβληματισμό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρόλα αυτά δεν επιδεικνύουν όλες οι πλευρές τον ίδιο σεβασμό στους θεσμούς.

Κραυγαλέα περίπτωση η «παραφωνία» εκ μέρους του Προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς ο οποίος επιχείρησε να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα για την δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως «εάν κρατήσει και τους 100» χούλιγκαν «θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη» έλαβε απάντηση με τον δέοντα τρόπο.

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της» σχολίασαν  κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και σε άλλες περιπτώσεις σέβεται απόλυτα την διάκριση των εξουσιών και για τον λόγο αυτό δεν έχει κρίνει ποτέ ούτε έχει διανοηθεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης.

Αργά το βράδυ της Κυριακής αποφασίστηκε η προφυλάκιση του συνόλου των κατηγορουμένων ενώ την ενόχλησή της για την δήλωση του Προέδρου της Κροατίας εξέφρασε νωρίτερα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Πως θα κινηθεί το Μαξίμου

Εκτός από την ύψιστη προτεραιότητα να βρεθεί ο ένοχος ή οι ένοχοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή η κυβέρνηση κινείται και στις εξής κατευθύνσεις:

► Πέρα από τον εσωτερικό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ και την αναζήτηση ευθυνών για το επιχειρησιακό φιάσκο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους επιτελείς του να συγκροτηθεί ένας οδικός χάρτης για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της αστυνομίας έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

► Επίσης, δεδομένου ότι η οπαδική βία αποτελεί διεθνές πρόβλημα θεωρείται κομβική η συνάντηση του πρωθυπουργού την Τετάρτη 16 Αυγούστου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία για το θέμα.

► Η διευρυμένη σύσκεψη που θα ακολουθήσει με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δείχνει ότι η κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βάλουν τέλος στη μάστιγα αυτή εστιάζοντας στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του αθλητικού νόμου αλλά και σε νέες προτάσεις από τις ομάδες, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Κι αυτό, γιατί παρότι ο αθλητικός νόμος αναμορφώθηκε και αυστηροποιήθηκε 1,5 χρόνο πριν πολλές διατάξεις του καταστρατηγούνται με ευθύνη των ΠΑΕ.