Εντός της ημέρας αναμένεται να επιψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που απλοποιεί την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θυμίζουμε ότι θα να περάσει το σχέδιο νόμου και να γίνει νόμος του κράτους, θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

Αυτή τη στιγμή βάσει των τοποθετήσεων στηρίζεται από τέσσερα κόμματα και συνολικά 208 βουλευτές. Ειδικότερα, υπέρ τάσσονται οι 158 βουλευτές της ΝΔ, οι 32 του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, οι 12 της Νίκης και οι 8 της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τις διατάξεις καθώς επέλεξε να καταθέσει δική του πρόταση νόμου. Το ΚΚΕ σταθερό στις απόψεις του, επιμένει στην διατήρηση των προϋποθέσεων οι οποίες αποδείχθηκε ότι λειτουργούν ως «κόφτες» για την μαζική συμμετοχή των απόδημων στις εθνικές εκλογές, ενώ οι Σπαρτιάτες μετατόπισαν την στάση τους. Το «υπέρ» που εξέφρασαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έγινε «παρών» στην Ολομέλεια, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να αναρωτιέται τι μεσολάβησε μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες και άλλαξε στάση το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Τέλος, «παρών» θα δηλώσει και η Ελληνική Λύση με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να προβαίνει σε πολιτική κωλοτούμπα. Ειδικότερα, ο κ. Βελόπουλος υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που πριν από περίπου δύο χρόνια χαρακτήριζε «γελοία». Το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατέθεσε στο Κοινοβούλιο πρόταση νόμου, ζητώντας να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της Επικράτειας, υποστηρίζοντας πως οι εκτός Ελλάδας διαμένοντες δεν έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας. Η Ελληνική Λύση μέσω της πρότασης νόμου ζητά τη δημιουργία ξεχωριστών «εκλογικών περιφερειών Εξωτερικού» για την διενέργεια παράλληλης εκλογικής διαδικασίας, ώστε το αποτέλεσμα των ομογενών να μην επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο είχε καταθέσει ως πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το 2021, αλλά είχε θεωρηθεί ότι δεν συνάδει με τις επιταγές του Συντάγματος, καθώς παραβιάζει την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου.

Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο κ. Βελόπουλος είχε μιλήσει στη Βουλή και είχε πει πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει η ψήφος των ομογενών να προσμετράται μόνο, λέει, σε τέσσερις περιφέρειες και όχι στην επικράτεια. Τι πιο γελοίο από αυτό ως επιχείρημα; Δηλαδή, πώς θα γίνει αυτό; Πώς γίνεται αυτό; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είναι απίστευτα αυτά που ζητούν οι άνθρωποι. Αλλά, ξέρετε τι γίνεται; Όταν δεν έχεις μπούσουλα, όταν δεν έχεις επιχειρήματα και όταν άγεσαι και φέρεσαι από δηλώσεις της κ. Τζάκρη, πας μία από εδώ, λέει ο κ. Τσίπρας: «Θα είμαστε εδώ για την ψήφο των ομογενών, όλοι» και είναι μόνο ο κ. Κατρούγκαλος, αντιλαμβάνεσθε για τι κόμμα μιλάμε τώρα». Ανάλογη πρόταση καταθέτει σήμερα η Ελληνική Λύση…

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.