Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και η Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που επί της αρχής καταψηφίζει το σχέδιο νόμου.
Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι τιθέμενες διατάξεις σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των φορέων που είχαν κληθεί να διατυπώσουν τις απόψεις τους, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Όπως όμως επισημάνθηκε τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες και τις απώλειες των 14 ετών.
«Δεν καλύπτουμε πλήρως τις απώλειες 14 ετών. Καλύπτουμε μεγάλο μέρος», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς και ζήτησε από τα βουλευτές να συνεκτιμήσουν, πλην των παρεμβάσεων στο μισθολόγιο, και τα μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Όλα αυτά, είπε ο κ. Πετραλιάς, οδηγούν σε αύξηση των αμοιβών στο 10,5% στους δημοσίους υπαλλήλους μέσα στο έτος.
Ο κ. Πετραλιάς, μιλώντας γενικότερα για το νομοσχέδιο, που υλοποιεί σχεδόν το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι αποδεικνύει εμπράκτως τη συνέπεια λόγων και πράξεων.
Στην ακρόαση φορέων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας αν και δέχθηκε ότι διατάξεις του νομοσχεδίου «πράγματι, στοχεύουν ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών». Σημείωσε όμως ότι από 1.11.20111 μέχρι σήμερα, οι απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι πολύ χαμηλές, τόσο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ όσο και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, που μπήκαν σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκε 13ος και 14ος μισθός, πάγωσαν οι διετίες, μειώθηκαν οι αποδοχές. Υπό το πρίσμα αυτό. «Οι προβλεπόμενες αυξήσεις των αποδοχών είναι σημαντικές, εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχει η κυβέρνηση, όμως δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη μείωση των απολαβών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, από το 2011. «Μετά από σειρά ετών εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστεί η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου με νέο σύστημα αμοιβών», είπε ο κ. Κόλλιας. Αναφέρθηκε επίσης και στη θεσμοθέτηση της ποσοτικοποίησης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων, από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν το κόστος των προγραμμάτων των κομμάτων, και το Οικονομικό Επιμελητήριο τίθεται στη διάθεση της πολιτείας μαζί με το δημοσιονομικό συμβούλιο, για την κοστολόγηση αυτών των προγραμμάτων. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο κ. Κόλλιας ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και δέσμη μέτρων ενίσχυσης στις πυρόπληκτες περιοχές, με αντίστοιχη παράταση στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Ελίνα Παπασπυροπούλου αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για μειωμένο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Είπε ότι η διάταξη κινείται στη σωστή κατεύθυνση και συνιστά ένα πρώτο βήμα και ένα κίνητρο για την μείωση του συνολικότερου προβλήματος, του κενού προστασίας δηλαδή, που είναι «μεγάλο και ανησυχητικό διότι επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, σε περίπτωση μεγάλου καταστροφικού συμβάντος». Παράλληλα επισήμανε ότι στην αγορά υπάρχει μεγάλος αριθμός ασφαλιστηρίων συμβολαίων που δεν περιλαμβάνουν σωρευτικά τους κινδύνους αλλά καλύπτουν επιμέρους συνδυασμούς, πχ. Καλύπτουν πυρκαγιά και σεισμό ή πυρκαγιά και πλημμύρα. Γι΄αυτό πρότεινε μειωμένη έκπτωση ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα 5% αντί για 10%, σε περίπτωση που το ασφαλιστήριο δεν καλύπτει όλους τους κινδύνους φυσικών καταστροφών.
Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών-ΠΟΜΕΝΣ, ο Δημήτρης Ρώτας είπε μεν ότι οι προωθούμενες διατάξεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, συμπλήρωσε όμως ότι οι αυξήσεις υπολείπονται κατά πολύ του πληθωρισμού και της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως έγινε για τα Σώματα Ασφαλείας. Ομοίως και το επίδομα της παραμεθορίου να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, γιατί δεν είναι δυνατόν ο μόνιμος υπάλληλος που υπηρετεί σε ένα στρατόπεδο να παίρνει το επίδομα και να μην το παίρνει ο στρατιωτικός.
Εκ μέρους της ΠΟΑΣΥ, ο Γρηγόρης Γερακαράκος είπε ότι είναι καλοδεχούμενες οι αυξήσεις των αποδοχών αλλά αυτές απέχουν πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ιδίως μένει σε εκκρεμότητα η αύξηση της αποζημίωσης για την ωριαία νυχτερινή εργασία.
Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Βασίλης Πολυμερόπουλος είπε ότι κρίνονται θετικά οι αυξήσεις, μετά από μια 12ετία καθηλώσεως, είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα αλλά απέχουν παρασάγγας από τις προσδοκίες με δεδομένο και τον πληθωρισμό. «Είναι αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν προοπτική σύγκλισης προς έναν αξιοπρεπή μισθό. Η αύξηση καθαρά είναι 44 μέχρι 51 ευρώ και, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να θεωρηθεί μια αξιοπρεπής αύξηση», είπε ο κ. Πολυμερόπουλος και αναφέρθηκε και στο οικογενειακό επίδομα σημειώνοντας ότι σε μια χώρα που το βασικότερο πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα, η αύξηση για το πρώτο παιδί είναι 15 ευρώ καθαρά και 37 με 38 ευρώ για το δεύτερο παιδί. Θετική ενέργεια χαρακτήρισε την αύξηση στο επίδομα θέσης ευθύνης. Όπως όμως σημείωσε, από το 2014 στο σύνολο του δημοσίου, πλην καθηγητών και δασκάλων, δεν έχουν προχωρήσει οι κρίσεις και οι περισσότεροι είναι διορισμένοι.
Εκ μέρους της ΕΣΕΕ, ο Αντώνης Μέγγουλης είπε ότι οι αυξήσεις θα έχουν θετική επίπτωση στο εμπόριο και στην κατανάλωση. Αναφέρθηκε στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου σημειώνοντας ότι αφορά περιορισμένες ομάδες φορολογουμένων και όχι το σύνολο. Αφορά δηλαδή δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους, αγρότες αλλά αποκλείει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους. «Βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, αν μη τι άλλο περιμέναμε την επέκταση ισχύος του αφορολόγητου ορίου και για τους οικογενειάρχες με παιδιά, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Ο αποκλεισμός τους δεν εξυπηρετεί την επιχειρηματικότητα», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ. Αναφερόμενος στην επέκταση έως τα τέλη Οκτωβρίου και έως τα τέλη του 2023, αντίστοιχα του market pass και του καλαθιού του νοικοκυριού, ο κ. Μέγγουλης είπε ότι κατανάλωση θα τονωθεί, ωστόσο δεν επιλύεται το βασικό πρόβλημα του πληθωρισμού. Η ΕΣΕΕ εναλλακτικά προτείνει την πιλοτική εφαρμογή για ένα εξάμηνο του μειωμένου ΦΠΑ στα τρόφιμα, από 13% στο 11%, παράλληλα με τη διενέργεια εντατικότερων και περισσότερων στοχευμένων ελέγχων, από την αρμόδια αρχή.
Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, ο Βασίλης Καμπάνης έκρινε θετικά το νομοσχέδιο, είπε ότι οι αυξήσεις είναι κοινωνικά αναγκαίες, ως μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων λόγω ακρίβειας, και εκτίμησε ότι οι αυτές θα κατευθυνθούν στην αγορά. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε η ασφάλιση των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών να συνδεθεί με τη φορολογία εισοδήματος, αντί του ΕΝΦΙΑ, ούτως ώστε να μπουν περισσότερα κριτήρια και να έχει και μεγαλύτερη ουσία το μέτρο.
Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ, ο Βασίλης Κουτσιάνος ζήτησε, μεταξύ άλλων, επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γονέων, συζύγων, αδελφών, που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, οι οποίες καταργήθηκαν άδικα με το τρίτο μνημόνιο.
Εκ μέρους της ΠΟΕΣ, ο Δημήτρης Μεθενίτης είπε ότι σε σχέση με το υπόλοιπο δημόσιο, ενώ οι στρατιωτικοί εργάζονται κατ’ επανάληψη υπερωριακά αυτό δεν τους αναγνωρίζεται. «Κάποιες αυξήσεις, στην πραγματικότητα είναι μία επιστροφή από ένα πολύ μικρό μέρος κάποιων οφειλών της πολιτείας προς τους στρατιωτικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται διαρκώς δυσμενώς», είπε ο κ.Μεθενίτης.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η Βέτα Πανουτσάκου σχολίασε ότι σήμερα η ΝΔ «κομπάζει για κάποιες αυξήσεις αν και είναι συνυπεύθυνη για τις περικοπές που έχουν υποστεί οι μισθωτοί, για τις περικοπές που έχει συνυπογράψει μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων συνοδοιπόρων». Μιλάμε ανέφερε η κ. Πανουτσάκου «για τις περικοπές του 13ου και 14ου, που μέχρι τώρα μετράμε 15.600 ευρώ, το κλέψιμο ενός μισθολογικού κλιμακίου για τα δύο χρόνια που αντιστοιχεί σε πάνω από 4.000 ευρώ, για 2.112 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης, το χαράτσι του 2% που επιβλήθηκε σε όλους μας, για την καταπολέμηση της ανεργίας, 18.576 ευρώ που αφορούν τους Υ.Ε και Δ.Ε. κατηγορίας εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους αφού πετσοκόπηκε η μισθολογική τους εξέλιξη».
Η Δήμητρα Αγγελή, Γενική Γραμματέας Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, εκτίμησε ότι «μπαίνουμε σε κανονικότητα» αλλά κατέθεσε επιμέρους παρατηρήσεις διότι πρέπει να δοθεί μεγάλη «ανάσα και άνεση σε αυτούς που έχουν να αποδώσουν στην κοινωνία πάρα πολλά παιδιά ταυτόχρονα».