Τον καίριο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η Frontex ώστε να υπάρχουν «ισχυρές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ομιλία της έγινε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης, παρουσία της αρμόδιας Ευρωπαίας επίτροπου για θέματα μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.
Όπως είπε, «το μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα που απαιτεί ολιστική ευρωπαϊκή προσέγγιση», προσθέτοντας ότι, σε αυτό το πλαίσιο, «είναι απαράδεκτο να κατηγορείται μια χώρα πρώτης υποδοχής χωρίς επιχειρήματα και στοιχεία, να κατηγορείται η Ελλάδα ότι έχει ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών χωρίς μαρτυρίες, χωρίς στοιχεία, χωρίς δεδομένα».
«Θέλετε να ακούσετε ποια είναι τα δεδομένα; Ότι οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι ήρωες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μόνο την τελευταία τετραετία 2019 – 2023 διέσωσαν 40.000 ανθρώπους στη θάλασσα σε 1.300, περίπου, περιστατικά και συνελήφθησαν 270 διακινητές από 67 εγκληματικές οργανώσεις. Αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας και καθενός από εμάς».
Πρόσθεσε επίσης ότι «κανείς δεν δικαιούται να είναι και να ισχυρίζεται ότι είναι περισσότερο ανθρωπιστής από τον άλλον. Όλοι νοιαζόμαστε για ένα κοινό πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Αλλά πώς θα βρούμε λύση, αν δεν αποφασίσουμε ότι το μείζον και το κύριο πρόβλημα, όπως επισημάνατε και εσείς κυρία επίτροπε, είναι οι διακινητές και ο τρόπος με τον οποίο παράνομα ωθούν τους απελπισμένους ανθρώπους σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο».
Και κατέληξε: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διασωθούν παρά μόνο αν έχουμε μια πραγματικά ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, πάντοτε σε συνεργασία με τον Frontex και πάντοτε ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο. Διαφορετικά, ο καθένας που αρθρώνει μια διαφορετική φωνή προκειμένου να κατηγορήσει τις χώρες πρώτης υποδοχής, συνάδελφοι θα μου επιτρέψετε να πω, δεν βοηθά το πρόβλημα».