Μηνύματα προς την ΕΕ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την συνάντησή του με τον ομόλογό του της Λετονίας για το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα που είναι στα εξωτερικά σύνορα μιας επικίνδυνης περιοχής όπως είναι η Μεσόγειος να έχουν το αποκλειστικό βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού ή να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ανθρώπους στην θάλασσα. Να δούμε τι κάνουν οι διακινητές και όσοι είναι υπεύθυνοι γι αυτή την τραγωδία. Να βρεθούν προ των ευθυνών τους. Έχουμε καταφέρει να σπάσουμε το επιχειρηματικό ροντέο των διακινητών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την γρήγορη ένταξη της Σουηδίας στην συμμαχία αλλά σημείωσε όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες ότι πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα για το πώς αντιμετωπίζουμε τις δαπάνες σε σχέση με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς δαπανούμε περισσότερα στην Άμυνα.
«Υπάρχει ποιοτική διαφορά στην άμυνα σε σχέση με άλλες δαπάνες γιατί μας επιτρέπει να είμαστε ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά.
Για το μεταναστευτικό είπε ακόμα ότι και οι δυο χώρες έχουν ζητήματα και προκλήσεις στα εξωτερικά τους σύνορα και τόνισε ότι χωρίς την προστασία τους δεν μπορούμε να έχουμε συνεκτική πολιτική ούτε να εγγυηθούμε την ασφαλή κυκλοφορία εντός Σένγκεν. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους διακινητές και όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λετονία μίλησε με πολύ θερμά λόγια λέγοντας ότι είχαμε ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και κοινές θέσεις όπως η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ή όσον αφορά στις θέσεις για την πράσινη μετάβαση.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Λετονίας τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να ενδυναμωθεί η εσωτερική ασφάλεια και πως το κοινό χαρακτηριστικό Ελλάδας και Λετονίας είναι ότι έχουν γείτονες που αποτελούν πηγή προκλήσεων.
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια από τις ηγέτιδες χώρες στο ΝΑΤΟ και όπως η χώρα μας έτσι και η Λετονία θα συνεχίσουν να φυλάνε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Είναι πολύ σημαντικό για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη κινητικότητα εντός της ζώνης Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά.