Δύο κρίσιμα χαρτοφυλάκια -ανάπτυξη και ενέργεια- άλλαξαν χέρια στη νέα κυβέρνηση, με δύο έμπειρα στελέχη να αναλαμβάνουν τα ηνία με στόχο να υλοποιήσουν στον τομέα τους ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τετραετίας που περιλαμβάνει την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού αλλά και την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ειδικό βάρος πέφτει στην αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης.
Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα εστιάσει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας αλλά και την ενίσχυση της βιομηχανίας. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος στόχο έχει την τιθάσευση του εισαγόμενο πληθωρισμού που εκτοξεύει τις τιμές, ειδικά στα τρόφιμα, προαναγγέλοντας μέτρα κατά της ακρίβειας με αιχμή τους αδύναμους οικονομικά πολίτες.
Τα ηνία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε ο Θόδωρος Σκυλακάκης προερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος έθεσε ήδη τους στόχους της πολιτικής του νέου υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Στα στοιχήματα του υπουργείου είναι να επιτευχθούν τα εξής:
- Σε έξι χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ.
- Το 20% των Ι.Χ. να είναι μηδενικών ρύπων έως το 2027.
- Να εγκατασταθούν 8.000 δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά
Στρατηγικής σημασίας είναι και το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, έργα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα του νέου υπουργού. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στο Βορρά, το κεντρικό Αιγαίο και το Νότο, εντός των οποίων θα οριοθετηθούν οι θέσεις των θαλάσσιων «οικοπέδων» όπου θα εγκατασταθούν τα πρώτα έργα.
Η μία αφορά την οριοθετημένη ζώνη της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει 2 πιλοτικά έργα, συνολικής ισχύος 600 MW, με τον Όμιλο Κοπελούζου να έχει διασφαλίσει άδεια παραγωγής για 216 MW. Τρεις βρίσκονται στα ανατολικά της Εύβοιας κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και η πέμπτη στην Κρήτη, μεταξύ Σητείας και Ξηροκάμπου. Αθροίζουν όλες μαζί, έργα συνολικής ισχύος 2,1 GW και αφορούν τη «Φάση 1» της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, τα οποία θα έχουν ένα μέσο μέγεθος 300 MW.