Τις προθέσεις του για τον τομέα της υγείας έδειξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας λόγο για «επαναθεμελίωση» του ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι «πολλά και κρίσιμα παραμένουν ανεπίλυτα και ταλαιπωρούν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».
Η ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών, είτε έχουν, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, είναι το ζητούμενο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία έχει θέσει υψηλή πολιτική προτεραιότητα την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην Υγεία.
Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην αρχή της δεύτερης θητείας του, με στόχο να εξασφαλισθεί πραγματική ισότητα στην πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές δομές, όπως έχει πει ο ίδιος.
Κλείνουν τα κενά με τον προσωπικό γιατρό και προχωρούν τα δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων
Η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον προσωπικό γιατρό, παραμένει στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας στην Αριστοτέλους. Στόχος να πεισθούν – ενδεχομένως και με επιπλέον κίνητρα –περισσότεροι γιατροί να μπουν στο πρόγραμμα, ώστε να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών ακόμη και στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Επίσης προτεραιότητα είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί για όλους τους ασθενείς.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπ.Υγείας, με πολύ καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα της πρόληψης, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξη, όπως ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού. Στόχος είναι να προχωρήσει γρήγορα το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις να αφορούν όλα τα σοβαρά νοσήματα και να φτάσουν σε όλους τους πολίτες με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού, χωρίς κανένα κόστος. Τόσο στον τομέα της δημόσιας υγείας και της πρόληψης, όσο και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο ρόλος της νέας αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη αναμένεται να είναι καθοριστικός.
Προτεραιότητα ο νέος υγειονομικός χάρτης, η εφαρμογή του οποίου πήγε πίσω με την πανδημία
Ο νέος υγειονομικός χάρτης σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προβλέπει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έτσι ώστε να επιτευχθούν αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Τώρα θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει να ισορροπήσει τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους, η εφαρμογή του. Ο υγειονομικός χάρτης θα συνδυαστεί με σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στα κέντρα υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζητούμενο να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά και να αναβαθμιστούν κτιριακά, οι δημόσιες δομές υγείας.
Η αναγκαιότητα των προσλήψεων και η νέα διαχείριση των νοσοκομείων
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει πως το μεγάλο αγκάθι στο σύστημα, παραμένει η έλλειψη προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών. Μαζί με την αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης, προγραμματίζονται 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Παράλληλα αλλάζει το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, αλλά απ ότι φαίνεται και ο τρόπος επιλογής των διοικητών τους.
Στόχος να υπάρξει εξοικονόμηση και εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία, αλλά και να λυθούν άμεσα ζητήματα καθημερινότητας, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εξακολουθούν να σημειώνονται καθυστερήσεις και αναμονές στις εγχειρήσεις, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα εξωτερικά ιατρεία. Η επιτυχημένη – κατά γενική ομολογία – διαχείριση του δύσκολου έργου του εμβολιασμού, ακολουθεί τον νέο υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους που καλείται τώρα να διαχειριστεί μεταξύ των άλλων την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο, μιας και από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να αναλαμβάνει τη διαχείριση των νοσοκομείων , από το επιχειρησιακό τμήμα τους έως αυτό του ελέγχου των προμηθειών και της παρακολούθησης της «καθημερινότητας».
Επείγουσα προτεραιότητα η βελτίωση του ΕΚΑΒ και η υγειονομική κάλυψη των τουριστικών περιοχών
Η βελτίωση στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία, η θωράκιση της χώρας στο διεθνές φαινόμενο των ελλείψεων στα φάρμακα, αλλά και η κάλυψη των τουριστικών περιοχών με γιατρούς και νοσηλευτές είναι τα ζητήματα τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στην ατζέντα της και άρχισε να ασχολείται με το που ανέλαβε το νέο χαρτοφυλάκιο. Από αυτά, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό, η κάλυψη των κενών θέσεων στα πληρώματα των ασθενοφόρων και η μείωση των χρόνων που φτάνουν τα ασθενοφόρα μετά από τις τηλεφωνικές κλήσεις, είναι επείγουσες προτεραιότητες. Παρά τους επιπλέον 524 διασώστες, φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότεροι, ώστε να μπαίνουν παραπάνω βάρδιες.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες και ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών με προσθήκη νέων σύγχρονων εναέριων μέσων. Γίνεται ήδη λόγος για 6 βάσεις αεροδιακομιδών για να καλυφθούν τα κενά στα νησιά κατά τους θερινούς μήνες.
Προτεραιότητα και η μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών
Η σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της ψυχικής υγείας όπου καθημερινά οι απαιτήσεις αυξάνονται. Ένα άλλο ζητούμενο είναι ο εναρμονισμός με τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές στην ψυχική υγεία αλλά και η ενσωμάτωση στις σύγχρονες θεραπευτικές και επιστημονικές μεθόδους στην ψυχική Υγεία. Το έργο αυτό έχει αναλάβει ο νέος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος.