Χωρίς ουδείς να μπορεί να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και με σταθερό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη την ασφαλή αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών για να κυβερνηθεί η χώρα και να ξεδιπλωθεί το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, ήδη το στενό επιτελείο του προέδρου της γαλάζιας παράταξης προετοιμάζεται δομώντας την «αρχιτεκτονική» της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να είναι πιο λειτουργική, ενώ έχει αρχίσει να φουντώνει και η σεναριολογία για τη σύνθεση του υπουργικού σχήματος. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει τη μεταφορά ορισμένων χαρτοφυλακίων από υπουργείο σε υπουργείο και αλλαγές που θα αποτυπώνονται στα νέα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία προετοιμάζονται ήδη και θα εκδοθούν αμέσως μετά τις εκλογές.
Σε αυτά προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία αυτοτελούς υπουργείο για τη Στέγαση και την Κοινωνική πολιτική, το οποίο θα χειρίζεται θέματα οικογένειας και ισότητας με κεντρικό άξονα την αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας, ενώ θα συσταθεί και νέο χαρτοφυλάκιο για το συντονισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακός). Ο πρώτος νόμος που θα κατατεθεί στη Bουλή θα αφορά στο νέο επιτελικό κράτος, καθώς αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει οδικός χάρτης για την υλοποίηση των προγραμμάτων για κάθε υπουργείο και λογοδοσία σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης αυτό είναι πιο αποτελεσματικό.
Το δύσκολο παζλ του υπουργικού
Ένα νέο υπουργικό σχήμα το οποίο θα σηματοδοτεί και το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης με πρόσωπα άξια να υπηρετήσουν τους κυβερνητικούς στόχους, τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών, είσοδο τεχνοκρατών αλλά και έμπειρων στελεχών που προέρχονται από την κεντροαριστερά και πληθώρα γυναικών αποτελεί σίγουρα ένα παζλ που δύσκολα συντίθεται. Και μπορεί τα κομμάτια του να έχουν συγκεκριμένο αριθμό για να περατωθεί, ωστόσο ο συγκερασμός παλιού και νέου στοιχείου απαιτεί σίγουρα δεξιότητες.
Ποια ονόματα «παίζουν»
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης θα αναλάβει το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και δεδομένου το οικονομικό νομοσχέδιο – το οποίο θα περιλαμβάνει τα μέτρα της κυβέρνησης- θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν, καθίσταται σαφές ότι ο συγκεκριμένος μπλε φάκελος θα είναι ιδιαίτερα ογκώδης και με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ακούγεται ότι θα παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό. Στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά αναβαθμισμένος φαίνεται ότι παραμένει ο Νίκος Παπαθανάσης.
Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ακούγεται για το βαρύ χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μάκης Βορίδης, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας ή το Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για τον Άδωνι Γεωργιάδη φημολογείται αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας, ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες τον τοποθετούν στο χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, Στο πόστο του στο ψηφιακής διακυβέρνησης όλα δείχνουν ότι παραμένει ο Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες.
Έντονο άρωμα γυναίκας
Η πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ακούγεται έντονα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη γυναίκα στο πόστο αυτό), ενώ σίγουρη θεωρείται η αξιοποίηση σε θέση ευθύνης της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ενδεχομένως στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας. Η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εξελέγη πρώτη σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική, πιθανολογείται ότι θα αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος ή υπουργός «Οικογένειας». Για το υπουργείο Πολιτισμού όλες οι πληροφορίες δείχνουν την παραμονή της Λίνας Μενδώνη, ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου ακούγεται για το υπουργείο Τουρισμού. Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα της Ιωάννας Λυτρίβη υποψήφιας βουλευτή Επικρατείας πολιτικός επιστήμονας με εξειδίκευση στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα υπάρξουν πολλές «εκπλήξεις» αλλά και καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.