Πρόσφατα, ξεκίνησε από τη Σαντορίνη το 1ο Διεθνές Συνέδριο Πολυτελούς Τουρισμού, σηματοδοτώντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι Κυκλάδες μας να μεταμορφωθούν σε κόμβο του πολυτελούς τουρισμού. Ο ελληνικός τουρισμός εξελίσσεται συνεχώς και σταδιακά τείνει να γίνεται όλο και πιο πολυτελής. Είναι αξιοσημείωτο ότι την τελευταία δεκαετία υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των υπερπολυτελών ξενοδοχείων που λειτουργούν στη χώρα μας ενώ διπλασιάστηκαν σχεδόν τα δωμάτια και οι κλίνες των ξενοδοχείων αυτών.
Αυτές οι μεγάλες επενδύσεις σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, αναβαθμίζουν κρίσιμα και σε μεγάλο βαθμό συνολικά το τουριστικό προϊόν μας. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε άνοδο των αφίξεων αλλά κυρίως σε σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων καθώς πληθαίνουν οι τουρίστες μεσαίας και ανώτερης εισοδηματικής τάξης. Παράλληλα, αυτές οι επενδύσεις σε μεγάλες πολυτελείς μονάδες οδηγούν σε αύξηση της απασχόλησης και του μέσου εισοδήματος των εργαζόμενων στον τουρισμό.
Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται σημαντικά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο ιατρικός, ο περιπατητικός και ο θαλάσσιος τουρισμός. Οι οργανωμένες εκδρομές σε οινοποιεία της Σαντορίνης είναι μια δραστηριότητα που προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες καθώς η Σαντορίνη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τους μοναδικούς αμπελώνες της και το κρασί της ενώ την ίδια στιγμή ανθίζει όλο και περισσότερο ο περιπατητικός τουρισμός την Άνδρο. Παράλληλα, μετά από τις προτάσεις μου για τον εκσυγχρονισμό και την μεταρρύθμιση του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που από την στιγμή αγκάλιασε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, η χώρα μας δύναται να μεταμορφωθεί σε ηγέτιδα του ιατρικού τουρισμού.
Ταυτόχρονα, ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting αποτελούν μία από τις δυναμικότερες μορφές του σύγχρονου τουρισμού και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών μας. Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας μας με τη συνολική οικονομική συμβολή του να ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω αναβάθμιση και στήριξη του θαλασσίου τουρισμού στη χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προϊόντος μας και να συμβάλλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι κρατήσεις και η ακόμα μεγαλύτερη άνοδος της Ελλάδας στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο, αποδεικνύουν ότι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τις πολιτικές για την επέκταση της τουριστικής περιόδου έχουν αποδώσει και θα φέρουν και φέτος ισχυρά ταξιδιωτικά έσοδα που θα ενισχύσουν καθοριστικά την εθνική οικονομία και θα στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια.
Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα που απαιτείται για την προσέλκυση μεγάλων και στρατηγικών επενδύσεων καθώς και την ικανότητα τους να παράγουν μεταρρυθμιστικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την συνολική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος μας. Με συμμάχους μας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας για την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος μας, για τη διαφύλαξη της μοναδικότητας και των φυσικών ομορφιών της Πατρίδας μας και για την παροχή όλο και ποιοτικότερων υπηρεσιών.
- Κατερίνα Μονογυιού, Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας