«Ο λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια και ποιοι το 2015 άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία και ποια κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών της χώρας, είμαι σε διαρκή επαφή αυτά τα 4 χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας», τόνισε.
Μίλησε για «πρεμούρα» του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι κοστίζει ακριβά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μαξίμου και να λένε ότι είναι έγγραφο του ΓΛΚ». Σημείωσε ότι το κόστος του προγράμματος σε ετήσια βάση είναι περίπου 5,5 δισ. «Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει σκέλος δαπανών και εσόδων», είπε, τονίζοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη και θα υπάρξει νέος μηχανισμός στην πηγή ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη. Είπε μεταξύ άλλων ότι θα κοστίσει 1,5 δισ. η μείωση του ΕΦΚ σε ετήσια βάση και 1, 4 δισ. σε ετήσια βάση η μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ μόνο το ’22.
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια ΠΝΠ με τρία άρθρα: Το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το τρίτο είναι μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ., είπε.
«Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής»
Ερωτηθείς για τις συνεργασίες υποστήριξε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει συγκυβέρνηση. Αν είναι η ΝΔ πρώτη ο κ. Μητστοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση δεν θα το ρισκάρει, εκτίμησε. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη της κοινωνίας, επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία.
«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε. Σχολίασε ότι «ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει. Ήταν το αλτερ έγκο του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Με την εμμονή του έκανε πολύ μεγάλο δώρο. Δεν ξέρω αν ήταν συνενοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.
Για τις εξελίξεις στην Αλβανία με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο Αλ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως επί διακυβέρνησης του, όταν ο Έντι Ράμα ζητούσε να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κι εκείνος στα Τίρανα, «δεν το έκανα γιατί είχα θέσει ως όρο την προώθηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνική μειονότητας στην Αλβανία». «Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης 4 χρόνια για τα δικαιώματα; Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η επικοινωνία. Ιδιωτική εξωτερική πολιτική; Πού είναι τα εθνικά μας συμφέροντα; Και έχει το θράσος να εγκαλεί εμάς για τον πατριωτισμό μας;», είπε μεταξύ άλλων.
Μίλησε για υποκρισία και φαρισαϊσμό στην προεκλογική στάση του κ. Μητσοτάκη το ’19 και τη στάση του ως πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα την τηρεί, όπως είπε.
Είπε ότι στην εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής: πυλώνας σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δικαίων θα είναι αδιαπραγμάτευτη «όπως ήταν και τα 4 χρόνια που κυβερνήσαμε».
Σύσταση Προανακριτικής για διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα εκβιασμού του πολιτικού κόσμου μέσω των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μιλάμε για ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών με στοιχεία». «Έχουμε την παρακολούθηση από ένα κέντρο που ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού μέσα απ’ το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης το συγκάλυπτε 9 μήνες, έκανε Εξεταστική για να το συγκαλύψει επικαλούμενος το εθνικό απόρρητο» είπε και προσέθεσε ότι ήρθε προχθές στο ντιμπέιτ και «ομολόγησε» ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρξε εθνικός λόγος της παρακολούθησης, άρα δεν υπήρχε λόγος επίκλησης του εθνικού απορρήτου, ανέφερε.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταστήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους συνένοχους στη συγκάλυψη», είπε.
Παράλληλα σημείωσε ότι 9 μήνες τώρα «με ευθύνη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουμε μια έρευνα όπου δεν έχει κληθεί ούτε ένας ύποπτος», προσθέτοντας ότι «η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε παρανόμως αφού δεν υπήρχε εθνικός λόγος της παρακολούθησης και είναι ακόμη στη θέση της».
Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα».
«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε και σημείωσε: «Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν -στην περίπτωση που στην απλή αναλογική έρθει μεν πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση- στις δεύτερες εκλογές θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία ή θα συνεχίσει να καλεί σε συνεργασία τις προοδευτικές δυνάμεις. Απάντησε ότι μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και πως αν δεν προκύψουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, είτε αριθμητικά είτε εξαιτίας της στάσης κομμάτων, θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Τόνισε ότι η ευθύνη θα αφορά όλους, δεν θα μπορεί κανείς να βγάλει την ουρά του απ’ έξω. Αναρωτήθηκε αν είναι πιστευτό στον κόσμο της εργασίας ότι είναι το ίδιο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μια κυβέρνηση της ΝΔ. «Αν για παράδειγμα ο κ. Κουτσούμπας δεν τον νοιάζει αν την άλλη μέρα οι εργαζόμενοι θα ζήσουν καλύτερα ή χειρότερα, τότε ας απολογηθεί γι’ αυτό στους εργαζόμενους που τους καλεί να τον ψηφίσουν» είπε.
Προσέθεσε πως αν δεν αναλάβει ο καθένας τους τις ευθύνες του θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και πως σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει να διεκδικήσει τη νίκη, για να τονίσει ότι «ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο θα είμαι πάντα ανοικτός στην αναγκαία συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του στις δυσκολίες».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνησης μακράς πνοής, 4ετίας, όχι ειδικού σκοπού. «Μέσα σε μια κυβέρνηση μακράς πνοής θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς», είπε, τονίζοντας ότι «είναι προτεραιότητα μας η κάθαρση της υπόθεσης των υποκλοπών και της απόδοσης των ευθυνών για τα Τέμπη». «Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, που ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, μακράς πνοής και σταθερότητας», σημείωσε.
«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, δεν έχω σε κάποιους δικαστές που αποδεδειγμένα έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να μην τους έχω εμπιστοσύνη», σχολίασε. Είπε ότι πρέπει να στηριχθούν οι δικαστές που κάνουν τη δουλειά τους, και θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για τις αναγκαίες θεσμικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για να πάρει ανάσα η Δικαιοσύνη. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι «δεν ερχόμαστε για να εκδικηθούμε, ερχόμαστε για να φέρουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να χτίσουμε τη δυνατότητα να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της η Δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία».