Με σταθερό λόγο, θεσμικά και με το βλέμμα στο μέλλον για την Ελλάδα του 2027 επικοινωνώντας στους πολίτες τις προτεραιότητές του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ για την επόμενη μέρα κινήθηκε ο πρωθυπουργός στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Και μπορεί οι κανόνες να ήταν αυστηροί και προκαθορισμένοι σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια των απαντήσεων των αρχηγών των κομμάτων, ωστόσο το γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας κάθισαν δίπλα δίπλα 10 μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε το δικό του ενδιαφέρον, ενώ δεν έλειψαν και οι αμήχανες στιγμές ή οι μορφασμοί – off camera- όπως μετέφεραν οι 6 δημοσιογράφοι και ο συντονιστής που συμμετείχαν στην τηλεμαχία που διήρκεσε ακριβώς τρεις ώρες.
Κυβερνητικά στελέχη κάνοντας την αποτίμηση της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση που του ετέθη και στις έξι θεματικές ενότητες, παραδέχθηκε προβλήματα και αναγνώρισε λάθη, ενώ έβγαλε και είδηση για το market pass αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εφόσον παραμένει πιεστικό – όπως είπε- το πρόβλημα στις τιμές στο σούπερ μάρκετ και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που πρέπει να τηρηθούν.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι παρά τις συνεχείς επιθέσεις που δεχόταν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα παρέμεινε πιστός στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθεί που λέει «όχι» στις στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και στον λαϊκισμό και «ναι» στο θετικό αφήγημα και την επιχειρηματολογία σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων υπεραμύνθηκε των πολιτικών του αποφάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα σημειώνοντας ότι «ήταν καλά μελετημένα, χωρίς καμία απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες». Μάλιστα έδειξε και μια φωτογραφία με την πρώτη φρεγάτα, η οποία χτίζεται στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν λέγοντας ότι «έχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε ότι με τη νέα ηγεσία που θα προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές είναι έτοιμος να συζητήσει για τη μία βασική διαφορά που έχουμε με τη γείτονα, που είναι η Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε: «Δεν έχω αυταπάτες, γι’ αυτό και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών, μιας Ελλάδος με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση».
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών και ειδικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη ότι «δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί για την υπόθεση αυτή, ωστόσο ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τις πρώτες εκλογές να καταθέσουν τα προγράμματά τους είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος για δοθούν απαντήσεις, καθώς τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται, ενώ με αυτό τον τρόπο θα διαφανεί – όπως είπε- επίσημα πόσο κοστίζει το πρόγραμμα του κάθε κόμματος. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον πρωθυπουργό ακολουθώντας τα γνωστά στερεότητα ότι υπηρετεί τα συμφέροντα και ο ίδιος τον λαό. Σημειώνουν δε ότι έδινε αόριστες και γενικόλογες απαντήσεις στις ερωτήσεις για το που θα βρει τους πόρους για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του, μιλώντας για αισχροκέρδεια, ενώ δεν υπήρξε απάντηση στα περί προοδευτικής διακυβέρνησης που θέτει, δηλαδή με ποιους τελικά θέλει να συνεργαστεί.
Από το γαλάζιο στρατόπεδο τονίζουν ακόμη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για τη χώρα και οι προτάσεις τους ήταν γενικές και όχι κοστολογημένες. Μίλησε δε για φορολόγηση στις γονικες παροχες ριχνοντας το όριο στο μισό. Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς εκτίμησαν ότι απευθύνθηκε ο καθένας στο δικό του κοινό, μη αποκλίνοντας από τις γνωστές θέσεις τους, ενώ σημειώνουν ότι διεφάνη από το ντιμπέιτ, ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της ΝΔ.