Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας όπου και συμμετέχει σε συζήτηση με πολίτες με θέμα την οικονομία στις 18:30.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι η εικόνα στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας έχει αλλάξει και οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι και ικανοποιημένοι και θα προσθέσουμε ευελπιστούμε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Όσο η ανεργία συμπιέζεται είπε ακόμα τόσο οι εργαζόμενοι αποκτούν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται μπορεί να συνεχιστεί και δήλωσε βέβαιος ότι σε σειρά κλάδων θα προσελκυστούν νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και έφερε ως παράδειγμα την τεχνολογία.

Τόνισε ακόμα ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας. Φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά καταφέραμε πάντα να εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για να γίνεται κοινωνική πολιτική.

Τελικά, σημείωσε όλες οι πολιτικές στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν δεν αναπτύσσεται δεν παράγεται πλούτος. Ο ένας στόχος που έχω είναι να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης παντού

Ερωτηθείς από εργαζόμενο στα ναυπηγεία Ελευσίνας τι άλλο θα κάνει με τους τόσους χιλιάδες ανέργους ο πρωθυπουργός απάντησε: «η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστεί στον κλάδο αυτό και να μην στέλνουμε τα πλοία μας σε άλλες χώρες για επισκευή». Είπε ακόμα ότι μπορούμε σε αυτό τον κλάδο να είμαστε ανταγωνιστικοί και να είμαστε όχι πιο φτηνοί αλλά πιο καλοί. Οι καλοί μισθοί συνδέονται με την παραγωγικότητα και την τεχνολογία.

Απόφοιτος λογιστικής η επόμενη πολίτης η οποία ρώτησε τον πρωθυπουργό για τους μισθούς και πότε θα ανέβουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρχικά ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας. Και πρόσθεσε ότι όταν βλέπουμε το διαθέσιμο εισόδημα συνολικά ενός πολίτη η μια παράμετρος που κοιτάμε είναι οι μισθοί και τι μένει στην τσέπη του. Και ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται για φυσικές καταστροφές θα έχει μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Ο επόμενος πολίτης, επιχειρηματίας, ρώτησε για το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Και ρώτησε τι θα γίνει ειδικά για τον τουριστικό κλάδο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα έχουμε φέτος χρονιά ρεκόρ στα έσοδα και πρόσθεσε ότι όσο ανεβαίνει η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας θα ανεβαίνουν τα έσοδα και κατ’ επέκτασιν και οι μισθοί.

Είπε ότι οι εργοδοτικές εισφορές μπορούν να μειωθούν μια μονάδα ακόμα. Και για το κόστος του χρήματος είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τα επιτόκια αλλά τόνισε ότι θέλει να δώσει πρόσβαση στις επιχειρήσεις για καλύτερο δανεισμό. Να ανοίξει η πόρτα του τραπεζικού δανεισμού μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για 60.000 επιχειρήσεις. Θα γεφυρώσει την απόσταση και θα κάνει την δουλειά για λογαριασμό της τράπεζας. Και ανακοίνωσε ότι θα γίνει μόνιμο το freedom pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο όταν ενηλικιώνεται για να μπορεί να το δαπανήσει σε μια υπηρεσία τουρισμού ή πολιτισμού ή αθλητισμού.

Δυο εργαζόμενοι ζευγάρι και οι δυο που αξιοποίησαν το πρόγραμμα Σπίτι Μου ήταν οι επόμενοι πολίτες που απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό. Ρώτησαν τι άλλο θα γίνει για να στηριχθούν οι νέες οικογένειες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα Σπίτι Μου περιγράφει το πως αντιλαμβάνεται το κράτος την στήριξη στις νέες οικογένειες.

Αναφέρθηκε σε όλα τα προγράμματα που τρέχουν όπως η επέκταση του ολοήμερου, οι νταντάδες της γειτονιάς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνει παρέμβαση στο δημόσιο από 1ης 1ου 2024 και στα επιδόματα τέκνων και για ένα παιδί θα πάει από 50 ευρώ στα 70, για 2 παιδιά στα 120 και για τρία παιδιά στα 170 ευρώ. 

Πρέπει να πάψουμε επιτέλους σε αυτή την χώρα να δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα

Για τις start ups ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας έχει πολύ υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό ειδικά στην τεχνολογία και η Ελλάδα έγινε ελκυστικός προορισμός για να έρθουν κάποιοι να εγκαταστήσουν εδώ την επιχείρησή τους. Το Ισραήλ είπε το έκανε αυτό σε μεγάλο βαθμό και τόνισε ότι οι ευκαιρίες είναι τεράστιες στον τομέα αυτό και έτσι μπορούμε να φέρουμε πίσω στην χώρα μας άξιους επιστήμονες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό.

Είπε επίσης ότι πολλές start ups δεν είναι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις και κάποιες από αυτές εξαγοράζονται από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Πρέπει να πάψουμε επιτέλους σε αυτή την χώρα να δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο θα αυξάνονται οι συντάξεις – Για το 2024 υπολογίζεται στο 4%

Επόμενη πολίτης συνταξιούχος και ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μπήκε τάξη στον ΕΦΚΑ. Είπε ότι έγινε το αυτονόητο να μπορεί ο συνταξιούχος να παίρνει την σύνταξη στην ώρα του.

Είπε επίσης ότι η σύνταξη είναι κάτι εξαιρετικά απομακρυσμένο για τις επόμενες γενιές και αυτή είναι μια λάθος στάση από όποιον λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Είναι μια μελλοντική αποταμίευση είπε και τόνισε ότι η παρέμβαση που έχει γίνει στις επικουρικές συντάξεις με τον ατομικό κουμπαρά είναι πολύ σημαντική.

Για το τι μπορούν να περιμένουν οι συνταξιούχοι είπε ότι δόθηκε αύξηση 8% αλλά όχι σε όλους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Δεσμεύθηκε ότι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα στηρίζονται. Για τις αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για τους συνταξιούχους και εκτίμησε ότι την επόμενη χρονιά υπολογίζει τις αυξήσεις στο 3 με 4%.

Θα αυξήσουμε τα επιδόματα θέσης στο δημόσιο

Εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα ήταν η επόμενη πολίτης που ρώτησε τον πρωθυπουργό τι σκοπεύει να κάνει με τους μισθούς. Έχουμε προϋπολογίσει 500 εκατ για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά πρέπει να παρέμβουμε και σε άλλα πεδία, τα επιδόματα θέσης είναι χαμηλά και θα τα αυξήσουμε, είπε. Επίσης θα διευρυνθεί η επιλογή των πριμ παραγωγικότητας. Είμαι υπέρ και της βελτίωσης των πριμ παραγωγικότητας. Στα ειδικά μισθολόγια θα χρειαστεί να τα ξαναδούμε με άλλη ματιά και αυτό των ενόπλων δυνάμεων, στων γιατρών έγινε ήδη παρέμβαση και θα ξαναδούμε το μισθολόγιο στο δημόσιο.

Κτηνίατρος και πτηνοτρόφος ο επόμενος πολίτης ο οποίος ρώτησε τον πρωθυπουργό πως σκέφτεται η  κυβέρνηση την επόμενη φάση ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, πότε θα ενεργοποιηθεί το Αρτεμις για τις ελληνοποιήσεις στην πράξη και τι θα γίνει με τα εργατικά χέρια.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου και οι εξαγωγές μας σημειώνουν ρεκόρ αλλά  έχουμε και σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε. Πρέπει είπε να γίνει ανταγωνιστικός ο πρωτογενής τομέας και γι αυτό δώσαμε κίνητρα όπως η μείωση της φορολογίας για όλα τα συνεργατικά σχήματα. Για τις επιχειρήσεις στην βιομηχανία τροφίμων ξέρω ότι δοκιμάστηκαν από το ενεργειακό κόστος αλλά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Λύσαμε ζητήματα χρήσεως αλλά η πρόκληση είναι το μέλλον και η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων είναι σημαντική. Δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου με τις ελληνοποιήσεις. Στο γάλα κάναμε σημαντικά βήματα. Άρτεμις 2 είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας. Για το εργατικό δυναμικό τόνισε ότι πρέπει να σκεφτούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι μεγάλο πρόβλημα και θα αξιοποιήσουμε την δυνατότητα αυτή σε μεγαλύτερο βαθμό και γι αυτό συνάπτουμε διμερείς συμφωνίες για να έρθουν να εργαστούν άνθρωποι στην χώρα μας με τους δικούς μας κανόνες. Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μπαίνουν όλοι στην χώρα χωρίς έλεγχο στα σύνορα. Ναι στην υπό προϋποθέσεις οργανωμένη πολιτική που φέρνει εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα με κανόνες που θέτουμε όμως εμείς.

Τελευταία ερώτηση από εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα η οποία ρώτησε για ποιον λόγο ένας νέος άνθρωπος που έφυγε στο εξωτερικό να επιστρέψει στην χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πλέον στην χώρα μας υπάρχουν δουλειές που πληρώνουν καλά και παρέχουν συνθήκες εργασιακής ασφάλειας σε όσους επιλέξουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Διαβεβαίωσε όσους θέλουν να γυρίσουν ότι τα χειρότερα έφυγαν και τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Κλείνοντας είπε ότι «τελικά η ατζέντα ενός κόμματος πρέπει να εστιάζεται σε όσα συζητήθηκαν σήμερα. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας και δεν συμβιβαστήκαμε με τις δυσκολίες. Στα ναυπηγεία της Ελευσίνας για παράδειγμα αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και τελικά όμως δικαιωθήκαμε από το αποτέλεσμα. Είμαστε πλέον πιο έμπειροι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από του 2023».